Επισκεφθήκαμε τον εικαστικό Μιχάλη Μανουσάκη στο ατελιέ του, όπου μας μίλησε για την καθημερινότητα και τις συνήθειες του. Ακολουθήστε μας στο Facebook και Instagram για να παρακολουθήσετε τη συνάντηση μας!

Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου παραμένει κοντά σας διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας μας και της ψηφιακής μας παρουσίας στην πλατφόρμα Google Arts & Culture.

Για την τέχνη και την τέχνη του: Μιχάλης Μανουσάκης

Δείτε τη συνέντευξη του Μιχάλη Μανουσάκη, όπου διαβάζει με ποιητική διάθεση ένα μικρό κείμενό του, χαρακτηρίζοντας τη ματιά του Σωτήρη Φέλιου ερωτική και ανθρώπινη. Ταυτόχρονα, επισημαίνει τη λειτουργία της τέχνης σαν πρωτογενή ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, υπογραμμίζει την επιδίωξή του να επαναπροσδιορίζει τον κόσμο και τον άνθρωπο μέσα από τα έργα του.

Θανάσης Μουτσόπουλος: Τα αινίγματα της όρασης, 2011

Διαβάστε ψηφιακά το κείμενο του επιμελητή, Θανάση Μουτσόπουλου, από τον κατάλογο της έκθεσης του Μιχάλη Μανουσάκη «Ο χώρος του χρόνου», η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Στο κείμενο του, ο Θανάσης Μουτσόπουλος γράφει για τον εικαστικό: «ο Μανουσάκης χτίζει μια δική του πραγματικότητα, η οποία, παρά τις φαινομενικές της ομοιότητες, διατηρεί μικρή σχέση με την υπαρκτή πραγματικότητα. Ή, ίσως, μεταγράφει αυτή την τελευταία σε μια ιδεατή σφαίρα. Η θάλασσα του Μανουσάκη δεν είναι ακριβώς θάλασσα, ο ουρανός δεν είναι ουρανός, η σκιά δεν είναι σκιά. Τίποτε εδώ δεν αποτελεί αναπαράσταση της πραγματικότητας».

Γιάννης Μαρκόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ήλιος ο Πρώτος, 1969

Ο Μιχάλης Μανουσάκης προτείνει τον δίσκο Ο Ήλιος ο Πρώτος (1969) του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 1969 στο Λονδίνο, ενώ είχε προηγηθεί η έκδοση της ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη το 1943. Αναφερόμενος στο έργο, ο Μιχάλης Μανουσάκης μας εκμυστηρεύτηκε πως ο συγκεκριμένος δίσκος εκφράζει για εκείνον έρωτα, ζωή και αγάπη, αλλά και τις δυσκολίες της χώρας εκείνη την περίοδο.

Ζωγραφίστε σαν τον Μιχάλη Μανουσάκη τη δική σας ανάμνηση

Μία καλλιτεχνική δραστηριότητα για εσάς και τα παιδιά σας. Κατά την επίσκεψη μας στο ατελιέ του Μιχάλη Μανουσάκη είδαμε πως ο καλλιτέχνης πλαισιώνει τον χώρο του με διάφορες φωτογραφίες από την προσωπική του ζωή, οι οποίες συχνά λειτουργούν ως έναυσμα στα έργα του. Οι πίνακες του περιλαμβάνουν αναμνήσεις, οπτικές απάτες και παράδοξες γεωμετρίες, που αποτυπώνονται στα έργα του μέσα από το σκάλισμα και την αποκάλυψη του ξύλου, τη χρήση κάρβουνου πάνω στο ελαιόχρωμα, και τις έντονες αντιθέσεις υλικών και χρωμάτων, δημιουργώντας έτσι ένα νέο σύστημα σκέψης και αντίληψης του κόσμου. Επιλέξτε μια φωτογραφία η οποία εκφράζει μια ιδιαίτερη ανάμνηση για εσάς και ακολουθώντας την τεχνική του καλλιτέχνη, και ζωγραφίστε μία άλλη εκδοχή της δημιουργώντας τη δική σας νέα πραγματικότητα. Μπορείτε να μοιραστείτε το αποτέλεσμα μαζί μας μέσω του Facebook και Instagram.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μιχάλης Μανουσάκης, Χωρίς τίτλο, 2001, ακρυλικό και κάρβουνο σε ξύλο, 50 x 70 εκ.