Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων φιλοξενεί το διήμερο εργαστήριο Τhe Snake Body Workshop, πάνω στην τέχνη του Qi Qong, διάρκειας οκτώ ωρών.

O Θέμης Βλάχος καθοδηγεί το εργαστήριο αξιοποιώντας την κινέζικη σοφία με σκοπό το «ευ ζην»:

-Τι είναι το Qi Qong (Τσι Κουνγκ)

«Το Qi Qong είναι μια αρχαία κινέζικη τεχνική. Η λέξη Qi αναφέρεται στην ενέργεια του σύμπαντος που ρέει παντού γύρω μας και μέσα μας. Η λέξη Qong αναφέρεται στη δεξιότητα που αποκτά κάποιος, πάνω σε οτιδήποτε, μέσω της επίμονης δουλειάς και αφιερώνοντας χρόνο. Ένα αρχαίο σύστημα υγείας που περιλαμβάνει σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις και μέσω της συγκέντρωσης, που φτάνει στα όρια του κινούμενου διαλογισμού, μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε και να κατευθύνουμε αυτή την ενέργεια. Το Qi Qong γυμνάζει το σώμα, προσφέρει ψυχική υγεία, ηρεμία και ευεξία.»
 
-Γιατί “The Snake Body”

«Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη Qi Qong. Στο διήμερο βιωματικό εργαστήριο θα ασκηθούμε σε κάποια από αυτά, επικεντρώνοντας όμως την προσοχή μας στο Wudang Qi Qong. Αυτή η τεχνική προέρχεται από το όρος Βουτάνγκ της Κίνας και είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν οι ασκούμενοι στην πολεμική τέχνη του Tai Chi Chuan, μοναχοί Σαολίν και μη, για να δουλέψουν το σώμα τους. Βασίζεται πάνω στη σπειροειδή κίνηση του φιδιού και κύρια χαρακτηριστικά της είναι η χαλαρή, συντονισμένη και “φιδίσια” κίνηση του σώματος.

Στο Qi Qong υπάρχει πληθώρα ασκήσεων, όλες πολύ ενδιαφέρουσες. Όλες εστιάζουν στην ανάπτυξη του Τσι (Chi – ενέργεια), κάποιες όμως δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο συντονισμό του σώματος, άλλες στην εκγύμναση, άλλες στη χαλάρωση, κ.λ.π. Στο εργαστήριό μας θα επιδιώξουμε μια πρώτη γνωριμία με την τέχνη και τις διαφορετικές ασκήσεις της. Η εξάσκηση, που κρατάει δύο ώρες, ξεκινάει με ασκήσεις χαλάρωσης, ανοίγματος και ζεστάματος του σώματος, οι οποίες σταδιακά μας προετοιμάζουν και μας εισάγουν στην κίνηση του φιδιού. Η εξάσκηση κλείνει με ασκήσεις αποθεραπείας (χαλάρωση, stretching) και γείωσης της ενέργειας. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα για σωματική δουλειά.»

Σε ποιους απευθύνεται

«Το Qi Qong και κατ’ επέκταση το εργαστήριο αυτό, απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να δουλέψει με τον εαυτό του και το σώμα του. Σε όποια ηλικία και σε όποια σωματική κατάσταση, εάν έχει την διάθεση μπορεί να ασκηθεί στην τέχνη.»

Για τον Θέμη Βλάχο

Γεννημένος το 1966 στην Αθήνα έχει σπουδάσει performing και σκηνοθεσία θεάτρου. Είναι ιδρυτής και σκηνοθέτης της Ομάδας “Θέατρο στο Μεταίχμιο”. Μεταξύ άλλων έχει σπουδάσει σωματικό θέατρο (Physical Theatre) και αφρικάνικο χορό με την Maria Mendez, γιαπωνέζικο σύγχρονο χορό Μπούτο (Butoh Dance) με τον Masaki Iwana και την M.G. Rotie, σύγχρονο χορό (Release Technique) και primal voice με την Νίκη Λουλαδάκη, Alexander technique και μιμική με τον Αντώνη Κουτρουμπή. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με το στούντιο Grotowski στην Πολωνία, το ελληνικό Εθνικό Θέατρο και το Κέντρο Ψυχικής Αγωγής της Κ. Βουτσινά. Με τις πολεμικές τέχνες ασχολείται από το 2002, έχοντας δουλέψει με τον Sifou Παν. Δερβέντη στην τεχνική Chan Chuan και στο Νύχι του Αετού και με τον Sifou Αντ. Γιαννούλη στην τέχνη του Qi Qong και του Tai Chi Chuan. Διδάσκει performing arts στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1998.