Η έκθεση της Ειρήνης Γκόνου με τίτλο “The sheltering wordθα φιλοξενηθεί στο Heyman Center for the Humanities at the Columbia University στην Νέα Υόρκη, από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 22 Οκτωβρίου 2013.

 

Θέμα της, είναι η προστατευτική και θεραπευτική ιδιότητα της γραφής ως ένα ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό ιδίωμα.

 

Η έκθεση αυτή που διαμορφώθηκε ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο,είναι μια εικαστική αναζήτηση της ίδιας αυτής ιδιότητας και δράσης της γραφής και του αντικειμένου της σε διάλογο με το πολιτισμικό ιδίωμα των Νοτίων ακτών της Μεσσογείου.

 

Με μέσο φυσικά υλικά όπως το χειροποίητο χαρτί, φυτικά μελάνια, καλάμι, ξύλο, ύφασμα η Ειρήνη Γκόνου κατασκευάζει και αποδίδει την δική της εκδοχή στην έννοια της προστασίας μέσα από το αντικείμενο και μέσα από την λέξη.

 

Σε ένα απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης που υπογράφει ο καθηγητής ιστορίας στο Columbia University Μark Μazower διαβάζουμε:

 

“Μόνο περιστασιακά μπορεί να τύχει να έρθει κανείς αντιμέτωπος με ένα αντικείμενο σύγχρονης τέχνης με τέτοια δύναμη και πεποίθηση που να πρέπει να σταματήσει και να το προσέξει. Αυτή ήταν η δική μου εμπειρία όταν συνάντησα την δουλειά της Ειρήνης Γκόνου. Αυτά τα φυλαχτά και ταλισμάν, πένες-φτερά, ενδυμασίες και ξεθωριασμένες φωτογραφίες, συγχωνεύουν το παλιό  με το καινουριο, το Ελληνικό με το Αραβικό, με έναν εντελώς νέο τρόπο, αποφεύγοντας επιδέξια την ναρκοθετημένη περιχή των κλισέ, και κάνοντας οικεία και ευκρινή την διαχρονική εικονογραφική δύναμη της χειρόγραφης λέξης…