Το Gagarin 205 Live Music Space παρουσιάζει τους Levellers σε μια συναυλία με κομμάτια-ύμνους όπως τα One Way, 15 Years, Carry Me και Dirty Davey, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011.

Ένας ζωντανός θρύλος στην Aθήνα στην επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων από την κυκλοφορία του Levelling the Land, του πιο επιδραστικού δίσκου όλων των εποχών για τη βρετανική folk punk σκηνή. Το συγκρότημα που έχει μείνει στην ιστορία ως το συγκλονιστικότερο headline act στην ιστορία του Glastonbury Festival, με την επική τους εμφάνιση το 1994 έρχεται στα μέρη μας για να μας δώσει επιτέλους λίγο rolling anarchy, αυτό το εκρηκτικό χαρμάνι που μπλέκει ιδανικά τη βρετανική folk με την ωμότητα του punk rock. Πάνω από 20 χρόνια ιστορίας κι όμως οι πλάτες τους δεν έχουν βαρύνει καθόλου και εξακολουθούν να ηχογραφούν αδιάλειπτα το ένα δισκογραφικό διαμάντι μετά το άλλο, χωρίς ποτέ να παραλείπουν να δίνουν ξεσηκωτικές συναυλίες είτε σε δεκάδες χιλιάδες fans που τους ακολουθούν σε μεγάλα festivals σε όλο τον κόσμο, είτε σε μικρές pub στην γενέτειρα τους, το Brighton.

Στην πανέμορφη αυτή πόλη του βρετανικού νότου, σχηματίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες όταν ο Jeremy Cunningham συνάντησε τον Mark Chadwick και προσπάθησε να του πουλήσει το μπάσο του. Σύντομα όμως συνειδητοποίησαν ότι εκτός από την κοινή τους αγάπη για το αλκοόλ και τις αριστερές -σχεδόν αναρχοαυτόνομες- πολιτικές τους πεποιθήσεις τους ένωνε και η μουσική. Σύντομα ακολούθησε η προσθήκη του drummer Charlie Heather και μόλις ένιωσαν την ανάγκη για κάτι ξεχωριστό στον ήχο τους, μπήκε στο σχήμα ο βιολιστής Jon Sevink, κουνιάδος του Mark. Συχνά πυκνά πάνω στη σκηνή τους πλαισιώνει ο Stephen Boakes παίζοντας didgeridoo και μαζί με τον Matt Savage στα keyboards και τον Simon Friend στην κιθάρα ολοκληρώνουν το συγκρότημα που έχει αφήσει ιστορία με τις εκρηκτικές τους live εμφανίσεις.

Κάτι αντίστοιχο θα ζήσουμε στο Gagarin τo Σάββατο 26 Νοεμβρίου, όταν θα ακούμε ζωντανά κομμάτια-ύμνους όπως τα One Way, 15 Years, Carry Me, Dirty Davey, 100 Years of Solitude, What A Beautiful Day, Dog Train, Come On και φυσικά το cult classic ορισμό του folk-punk Riverflow. Την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, η διοργανώτρια εταιρία Self Preservation Society παρουσιάζει τους Levellers στη Θεσσαλονίκη στο Block 33.

Κάτι που ο πολύς κόσμος αγνοεί είναι ότι οι Levellers έχουν περισσότερες πωλήσεις δίσκων από οποιοδήποτε άλλο βρετανικό συγκρότημα τη δεκαετία του 90. Και το οξύμωρο είναι ότι το πέτυχαν χωρίς να έχουν ποτέ καλές σχέσεις με τον μουσικό τύπο η την τηλεόραση. Αυτό που μάγευε πάντα όμως στην αύρα τους είναι αυτές οι μικρές ανέκδοτες ιστορίες που τους συνοδεύουν, όπως οι Happy Hitchers (ένα γκρουπ φανατικών οπαδών που έκανε πάντα ωτοστόπ μέχρι την επόμενη συναυλία τους) ή η εθελούσια φυγή του Alan Miles (harmonica/mandolin/guitar) το 1990 απηυδισμένος από την κομμουνιστική τους προσέγγιση σε οικονομικά θέματα (συγκέντρωναν όλα τα έσοδα σε ένα κοινό ταμείο από το οποίο το κάθε μέλος μπορούσε να προμηθεύεται μόνο ένα πενιχρό ποσό κάθε μέρα, ενώ σημαντικά ποσά διοχετεύονταν σε φιλανθρωπικές και οικολογικές οργανώσεις).

Πήραν το όνομά τους από την ριζοσπαστική σέκτα που αναφέρει ο Oliver Cromwell στο βιβλίο του New Model Army και το 1991 έκαναν το όνομα τους να ακουστεί σε όλα τα εναλλακτικά και προοδευτικά «αυτιά» κυκλοφορώντας έναν από τους σημαντικότερους δίσκους στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, το Levelling the Land. Ακολούθησε σωρεία εξαιρετικών δίσκων που πάντοτε ακροβατούσαν με επιτυχία στα νοερά όρια μεταξύ folk και rock. Κάτω από τις οδηγίες του θρυλικού Phil Nelson, κατόρθωσαν να κάνουν τη μία μετά την άλλη επιτυχία με αμέτρητα #10 singles, ενώ την ίδια στιγμή ζούσαν στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Metway μαζί με τους φίλους τους Crass και Zounds.

Παρά την τεράστια εμπορική τους επιτυχία παραμένουν μέχρι και σήμερα πιστοί στις αξίες τους και στηρίζουν κάθε αξιόλογη μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ εδώ και χρόνια διοργανώνουν το δικό τους Beautiful Days Festival, δίνοντας βήμα σε ανερχόμενες εναλλακτικές μπάντες. Ηχογραφούν ασταμάτητα αλλά πάντα βρίσκουν χρόνο να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα αλλά και αγαπούν περισσότερο: να παίζουν ζωντανά και να μοιράζονται τις απόψεις τους με τον κόσμο.

Ο Ορέστης Ντάντος το opening act της συναυλίας των Levellers στην Αθήνα

Ένας από τους πιο σημαντικότερους νέους εκπροσώπους της σύγχρονης ροκ μουσικής σκηνής ο Ορέστης Ντάντος, θα ανοίξει το live των Levellers, των θρύλων της Βρετανικής folk-punk σκηνής στην Αθήνα, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στο Gagarin 205. Γιατί είναι Σάββατο…!

Ο Ορέστης Ντάντος εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 2008, τελείως παρορμητικά, αλλά συνάμα εθιστικά. Το ντέμο του Θα πάω όταν γουστάρω μοιράστηκε από χέρι σε χέρι στα ραδιόφωνα και έγινε αγαπημένο hit σε σταθμούς, όπως ο Μελωδία 99,2 και ο Freedom και θεωρήθηκε ως «ένας σύγχρονος νεανικός ύμνος για μια γενιά που έμοιαζε να τα χάνει όλα». Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από την επιτυχία του τραγουδιού στο internet και στα blogs και από τα επιτυχημένα live του στη ροκ σκηνή της Αθήνας τον έκαναν να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους ροκ τραγουδοποιούς της γενιάς του.

Στο τέλος του 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ Είναι άλλοι σαν και εμάς σε παραγωγή Γιώργου Ανδρέου. Ένα άλμπουμ αρκετά προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα επίκαιρο, με σύγχρονο ήχο που ξεφεύγει από τα συνήθη κλισέ των άλμπουμ της εποχής. Εκτός από το ομώνυμο τραγούδι και το Θα πάω όταν γουστάρω ξεχώρισε και το Γιατί είναι Σάββατο, ένα τραγούδι που εκφράζει με ένα μοναδικό τρόπο τις ανησυχίες, τα συναισθήματα και την ελπίδα να μπορείς να ονειρεύεσαι ακόμα και σήμερα. Ένα τραγούδι που έχει μία πιο ιδιαίτερη αξία, σήμερα! Αυτή την περίοδο ο Ορέστης Ντάντος ολοκληρώνει τις ηχογραφήσεις του για το νέο του άλμπουμ «Τελευταία ανατολή» και στο live στο Gagarin 205 θα είναι μία πρώτη ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση από τη νέα του δουλειά.

Η ματιά του Ορέστη Ντάντου είναι ιδιαίτερη, δίνει σημασία στις κρυμμένες αλλά σημαντικές λεπτομέρειες των σχέσεων αλλά και της …φιλοζωίας, δεν κρύβει την οργή της αλλά δεν ντρέπεται να είναι και εξαιρετικά τρυφερή. Είναι στη ίδια φιλοσοφία και ιδιοσυγκρασία με τη μουσική φιλοσοφία των Levellers κάνοντας ιδανική τη χημεία των δύο στο live του Σάββατου 26 Νοεμβρίου στο Gagarin 205, στην Αθήνα. Γιατί σε αυτό το live θα πάμε επειδή γουστάρουμε!