Μια παράσταση-σχόλιο για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη βασισμένη στις Ευμενίδες του Αισχύλου καθώς και στο μνημειώδες έργο «Μάουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Μια πολύ σημαντική ελληνική παρουσία

Το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Μνημείο του ιστορικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στην Αυστρία κάνει πρεμιέρα το νέο έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου και της ομάδας ODC Ensemble. O τίτλος του έργου είναι «The Kindly Ones» και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Festival der Regionen 2019. Ας σημειωθεί ότι το Στρατοπέδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, το οποίο αποτελεί ένα επισκέψιμο Μουσείο (Memorial), ανοίγει τις πόρτες του στην τέχνη μετά από χρόνια.

Η παράσταση αποτελεί μία ισχυρή πολιτική και κοινωνική συνδήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Το έργο υπογράφει η σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου και στηρίζεται στις Ευμενίδες του Αισχύλου, σε αδημοσίευτα γραπτά και στο εμβληματικό αυτοβιογραφικό έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος επέζησε του στρατοπέδου συγκέντρωσης, στη γνωστή άρια του H. Purcell «The Cold Song» (από το έργο «Βασιλιάς Αρθούρος») κ.α.

H πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Blaine Reininger και εκτελείται ζωντανά από τον ίδιο, ενώ, ερμηνεύουν η εξαιρετική περφόρμερ Ρόζα Προδρόμου, ο συνθέτης, καθώς και μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων ανδρών (από την περιοχή του Μαουτχάουζεν). Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Μαρία Πανουργιά, η οποία κατά τη διάρκεια των παραστάσεων δημιουργεί στο σκηνικό χώρο ένα τεράστιο mandala/land art.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένων: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Συνθέτης: Blaine Reininger
Σκηνογραφία και κοστούμια: Μαρία Πανουργιά
Δραματουργική συνεργασία: Martina Winkel
Παίζουν: Ρόζα Προδρόμου, Blaine Reininger & Martina Winkel
Μαζί τους, μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων αντρών (από την περιοχή του Μαουτχάουζεν)


Κεντρική φωτογραφία θέματος: © Nick Mangafas