Το ραντεβού δίνεται και φέτος στις 4 και 5 Μαΐου στο Μανχάταν, στο New York University, με τρία έργα: Η Απειλή της Άρτεμης Μουστακλίδου, Lebensraum του Θανάση Τριαρίδη και Τα μωρά τα φέρνει ο Πελαργός των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου.

Το Greek Play Project New York 2 φέρνει πιο κοντά το αμερικάνικο κοινό με το σύγχρονο Ελληνικό έργο και τους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου. Μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μίας ουσιαστικής γέφυρας πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών με στόχο τη γνωριμία των αμερικανών παραγωγών, των καλλιτεχνών και του κοινού με την ελληνική δραματουργία και το σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

Φέτος το κύριο θέμα είναι «Ο Άλλος» σε ένα ευρύ ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Ένα θέμα μεγάλης σημασίας που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεδομένης της αυξανόμενης πολιτιστικής και πολιτικής πόλωσης παγκοσμίως, καθώς και της αύξησης του ρατσισμού, των αντι-μεταναστευτικών συναισθημάτων και άλλων μορφών φανατισμού. Τα τρία έργα θα παρουσιαστούν στα αγγλικά σε προωθημένες σκηνικές αναγνώσεις από αμερικανούς και έλληνες ηθοποιούς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάλεξη από την Δρ. Ειρήνη Μουντράκη για τη σύγχρονη θεατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα και παρουσίαση των συγγραφέων αλλά και ανοιχτή συζήτηση. Όλα αυτά οργανώνονται στην καρδιά της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, στο New York University, με την ευγενική παραχώρηση χώρου από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» του Πανεπιστημίου και της διευθύντριάς του, Δρ. Λιάνα Θεοδωράτου.

Η πρώτη διοργάνωση και η επιτυχία της τον περασμένο Μάιο με την παρουσίαση των έργων Εν Χορώ του Δημήτρη Δημητριάδη, Ανδρομάχη του Άκη Δήμου, Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη και Φύκι στον βυθό της Πένυς Φυλακτάκη ήταν το πρώτο βήμα για την καθιέρωσή της σε ετήσια βάση αλλά και ένα πρώτο άνοιγμα για νέα περισσότερα σχέδια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος. Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη, του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» του Πανεπιστημίου New York και της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Το Greek Play Project NY είναι μια παραγωγή του Eclipses Group Theater New York, της καλλιτεχνικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δραστηριοποιείται από το 2011 στη Νέα Υόρκη και λειτουργεί ως καλλιτεχνική γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε καλλιτεχνική συνεργασία με την υπεύθυνη Δραματολογίου και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου Δρ. Ειρήνη Μουντράκη, δημιουργό του Τhe Greek Play Project (www.greek-theatre.gr) της δίγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας για τη μελέτη, ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου και των δημιουργών του.

Τη δημιουργική ομάδα του Eclipses Group Theater NY αποτελούν: η Κατερίνα Αλεξάκη (μέλος του EGTNY), η Ιωάννα Κατσαρού (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του EGTNY), ο Δημήτρης Μπονάρος (μέλος του EGTNY) και η Αλεξάνδρα Σκένδρου (μέλος του EGTNY).

Πρόγραμμα

Σάββατο 4 Μαΐου

19.00: Ελλάδα, η μητέρα του θεάτρου, σε πραγματικό χρόνο. Διάλεξη της Ειρήνης Μουντράκη για την εντυπωσιακή εικόνα της θεατρικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σήμερα. Δομές, όροι παραγωγής, θέατρα και φεστιβάλ, τάσεις, η σχέση με το παρελθόν και σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Μερικά παραδείγματα.

20.00: Lebensraum του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Αλεξάκη και μετάφραση Χαράς Σύρου.

Ένα σύγχρονο θεατρικό πείραμα που θέτει ερωτήματα σχετικά με τη ναζιστική θεωρία του Lebensraum – τον ζωτικό χώρο – παίρνει μια απροσδόκητη και επικίνδυνη έκβαση.

Κυριακή 5 Μαΐου

14.00: Τα μωρά τα φέρνει ο Πελαργός των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Ιωάννας Κατσαρού και μετάφραση Anthony Burk.

Θεσσαλονίκη, 1943. Ένας νεαρός Εβραίος τρέχει μακριά από τα τρένα θανάτου που οδηγούν στο Νταχάου και επιστρέφει σπίτι του για να κρυφτεί. Αλλά στο υποτιθέμενα άδειο σπίτι του (μετά τη δίωξη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης) ζουν τώρα δύο ελληνικά ζευγάρια, τα σπίτια των οποίων έχουν βομβαρδιστεί. Οι Έλληνες θα κρύψουν τον Εβραίο, αλλά οι Γερμανοί και οι Έλληνες φίλοι τους έξω διψάνε για αίμα.

16.30: Η Απειλή της Άρτεμης Μουστακλίδου σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Μπονάρου.

Πρώτο Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς 2012 του Υπουργείου Πολιτισμού. Ένα ζευγάρι που ζει απομονωμένο στο διαμέρισμά του τρομοκρατείται όταν μια οικογένεια μεταναστών μετακομίζει στο διπλανό διαμέρισμα. Καθώς οι σύζυγοι κλειδώνονται στο διαμέρισμα, ο χρόνος περνάει, οι προμήθειες τους μειώνονται και η παράνοια μεγαλώνει.

18.00: Δεξίωση

Το φθινόπωρο σχεδιάζεται η δεύτερη φάση του Greek Play Project NY2 με την πραγματοποίηση εργαστηρίου για το σύγχρονο ελληνικό έργο. Αμερικανοί σκηνοθέτες θα κληθούν να εργαστούν πάνω σε κείμενα σύγχρονων ελλήνων θεατρικών συγγραφέων με θέμα την αναδιαπραγμάτευση του αρχαίου ελληνικού μύθου. Τα κείμενα σε αγγλική μετάφραση θα προταθούν στους σκηνοθέτες με τη δυνατότητα επιλογής. Ήρωες που επανέρχονται στο παρόν αλλά βρίσκονται σε ένα περιβάλλον «ξένο ως προς αυτούς» (Οδυσσέας, Κασσάνδρα, Ανδρομάχη, Μήδεια, Αγαμέμνων, κλπ.)

Οι σκηνοθέτες θα εργαστούν για διάστημα μερικών εβδομάδων με αμερικανούς ηθοποιούς και το αποτέλεσμα θα είναι μία συλλογική παρουσίαση. Μια ευκαιρία ουσιαστικής ανταλλαγής και συνύπαρξης.