Το ντοκιμαντέρ «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015.

Στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης. Χωρίς προφορική αφήγηση, η ταινία ακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2012.

Το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργούση που υπογράφει την σκηνοθεσία, το σενάριο, την φωτογραφία, τον ήχο και την παραγωγή και είναι απόφοιτος του National Film and Television School της Μεγάλης Βρετανίας, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo τον Αύγουστο 2013. Η ταινία έχει επίσης προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερναμ και από το βρετανικό κανάλι Channel 4, ενώ τιμήθηκε με ειδική προβολή στο μουσείο του τρόμου των SS – «Τοπογραφία του Τρόμου», στο Βερολίνο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Κωνσταντίνο Γεωργούση, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρά («Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής», Εκδόσεις Πόλις), τον Κωστή Παπαϊωάννου (Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης) και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο (δικηγόρο ΜΚΟ Praksis, μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας).

Διοργάνωση: Ίδρυμα Friedrich Ebert

Πολιτικό Σινεμά – Μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα

Υπό τον τίτλο Πολιτικό Σινεμά ξεκίνησε από τον Ιούνιο 2015 μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, προβάλλοντας ταινίες για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Μετά από κάθε προβολή, θα ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες, καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών. Η σειρά θα συνεχιστεί με νέες προβολές τον Νοέμβριο και το νέο έτος.

Greece: The Cleaners, (37’, Ελλάδα, 2013), σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Γεωργούσης

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γεωργούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου της  Αθήνας.  Συνέχισε τις σπουδές του στην Κοινωνική και Οπτική Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Μεγάλη Βρετανία όπου και αποφοίτησε λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και προδιδακτορικό τίτλο στο Εθνογραφικό ντοκιμαντέρ. Το πάθος του για το ντοκιμαντέρ τον οδήγησε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Μεγάλης Βρετανίας από όπου και αποφοίτησε τον Μάρτιο του 2013. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Η τελευταία του ταινία με θέμα την άνοδο του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα απέσπασε διακρίσεις στο εξωτερικό στα φεστιβάλ του Άμστερνταμ και του Σεράγεβο.

Έχει εργαστεί στο βρετανικό Channel4 ως σκηνοθέτης καθώς και ως μοντέρ για τον διάσημο Βρετανό σκηνοθέτη Sean McAllister στο BBC.