Στην έκθεση «The beheaded researchers present: Υπερεντατικά μαθήματα πάνω στον εσωτερικό διάλογο» οι Νίνα Κοταμανίδου και Τζώρτζια Τουλιάτου εξωτερικεύουν αποσπασματικές και επαναλαμβανόμενες εσωστρεφείς σκέψεις όπως πυροδοτούνται από εξωτερικές συνθήκες. Το έργο τους αναφέρεται στον τρόπο που αντιδρούν στα γεγονότα της αδιαφορίας, της άγνοιας και της μοναξιάς ενώ αντανακλά την ανησυχία τους. Σχέδια και πίνακες ζωγραφικής, παρουσιάζουν την αντίθεση του ονείρου μιας ευτυχισμένης ζωής, με τη δυσκολία διαχείρισης μιας θεωρητικά ευνοϊκής κατάστασης σαν μέλη ενός οικονομικά εύρωστου πολιτισμού αφθονίας.

Η έρευνα της προσωπικότητας του ατόμου ως «μπολιασμένο υποκείμενο» [knotted subject] όπως ορίστηκε από την A. S. Byatt στο Identity and the Writer αποτελεί τη βάση παραγωγής μια σειράς κειμένων και κεντημάτων από τις δυο εικαστικούς. Η δημιουργία του έργου ως σύμπτωμα και η ταυτόχρονη μελέτη του συντελούν στη κατανόηση της πολύπλοκης δομής και των αντιφατικών στοιχείων που συνθέτουν την έννοια της πολιτισμικής και κοινωνικής ταυτότητας. Υπερμεγέθεις εικόνες γλυκών, στίχοι με νόημα, αμήχανες απορίες, κλισέ που λένε αλήθειες και κλισέ με αναθεματισμένα ψέματα, λεκτικές καραμέλες συνθέτουν τα «Υπερεντατικά μαθήματα πάνω στον εσωτερικό διάλογο».

Νίνα Κοταμανίδου

H Νίνα Κοταμανίδου ασχολείται με την καθημερινότητα σαν διαδικασία κατανόησης του εαυτού και του κόσμου. Η καθησυχαστική ευδαιμονία που διαποτίζει την δυτική κουλτούρα σε αντιπαράθεση με την ανικανοποίητη αυτοπραγμάτωση μας είναι ένας χώρος εντάσεων που ορίζει την καλλιτεχνική δράση της και το ακαδημαϊκό της ενδιαφέρον. Σπουδές: Ζωγραφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, MA στο Winchester School of Art, UK, PhD στο WSA, University of Surrey, UK.

Τζώρτζια Τουλιάτου

Η Τζώρτζια Τουλιάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές: Ζωγραφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και MA & PhD στο Wimbledon College of Arts, University of the Arts, London. Η δουλειά της αφορά στη συγκρότηση και διατύπωση προστατευτικών αφηγήσεων και τη λειτουργία της μνήμης που υποστηρίζει την δημιουργία τους. Κείμενα και έργα της βρίσκονται σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Ρωσία, Κορέα και Η.Π.Α.