Τρόπος #3 – Αύγουστος 2021

Να θυμηθώ να φτιάξω μία όαση!

Αυτές τις μέρες, οι μέλισσες σαρώνουν τη γη ψάχνοντας να βρουν γύρη και νέκταρ για να γεμίσουν τις αποθήκες της φωλιάς τους για το χειμώνα. Μιας και οι φωλιές των ανθρώπων, οι πόλεις, καταλαμβάνουν τόσο χώρο, οι μέλισσες αναγκαστικά θα περάσουν και από εκεί.

Όμως, ενώ για τους ανθρώπους είναι καταφύγιο, για τις μέλισσες η πόλη μοιάζει με άνυδρη έρημο. Τοποθετώντας ένα μικρό δοχείο με νερό στο μπαλκόνι σου (Μην ξεχάσεις να βάλεις μέσα αρκετές πέτρες ή βότσαλα για να έχουν κάπου να πατήσουν!) μεταμορφώνεις μια γωνιά της πόλης σε όαση ενυδάτωσης. Αν κάθε μπαλκόνι έκρυβε και μια μικρή όαση, τότε η πόλη θα γινόταν ένα δροσερό μονοπάτι για τους μικροσκοπικούς κατοίκους της.

Μην ξεχνάς να πίνεις νερό και να ποτίζεις τα αγριολούλουδα στο μπαλκόνι σου!

Νερό για τις μέλισσες στο μπαλκόνι μου. Τσεκ.

Έχεις ένα χρόνο να σώσεις τις μέλισσες!

Λίγοι γνωρίζουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή μας με τις μέλισσες. Κατά την αναζήτηση της τροφής τους, οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και με αυτό τον τρόπο τα επικονιάζουν. Τί θα πει επικονίαση; Θα πει πώς τα γονιμοποιούν, προκαλούν, δηλαδή, την καρποφορία τους. Κι έτσι, μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση στα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Χωρίς αυτές δεν γίνεται γιατί η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη δική τους άμεσα και έμμεσα. Άμεσα λόγω της ίδιας της παραγωγής της τροφής και έμμεσα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, της υγείας των οικοσυστημάτων και άρα και της δική μας που εξαρτάται από αυτήν.

Όμως υπάρχει πρόβλημα.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως κατα 25 %. Κύριοι λόγοι είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων αλλά και η έλλειψη τροφής και καταφυγίων λόγω της εκτεταμένης μονοκαλλιέργειας και της απώλειας βιοτόπων.

Η μείωση των μελισσών οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση των καρπών και των σπόρων. Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται ολοένα, γίνεται φανερό πως, αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για την προστασία των μελισσών, η εξασφάλιση της τροφής θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως στο μέλλον.

Μπορείς όμως να βοηθήσεις!

Έχεις ένα χρόνο να σώσεις τις μέλισσες!

Ξεκίνα απο σήμερα!

Λίγα λόγια για το The Bee Camp

Το The Bee Camp είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών. Ιδρύθηκε το 2018 και αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα 6 γυναικών αποφασισμένων να κάνουν τον κόσμο να ανθίσει. Με όραμα τη δημιουργία ενός κόσμου όπου ο άνθρωπος ζει σε αρμονία με τη βιοποικιλότητα, το The Bee Camp στοχεύει στο να θυμίσει στους κατοίκους των πόλεων την ξεχασμένη σχέση τους με τη φύση, να τους συστήσει με την αστική βιοποικιλότητα αλλά και να τους εμπνεύσει να αναλάβουν δράση για αύξηση του αστικού πρασίνου και την προστασία των μελισσών!