Το Booze Cooperativa παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικού του νέου εικαστικού Θάνου Παναγιώτου με τίτλο «Συμπαντικές συνευρέσεις»

από τις 3 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2012.

Ο νέος εικαστικός Θάνος Παναγιώτου παρουσιάζει μια ψυχεδελική ζωγραφική όπου Ταντρικές συνενώσεις ξεδιπλώνονται σ\’ ένα απόκοσμο διαστημικό περιβάλλον. Σ\’ αυτές τις περίπλοκες συνθέσεις υβρίδια ρομπότ και βιομορφικών όντων συμπλέκονται σεξουαλικά με ανθρωπομορφικές φιγούρες από ρευστές μάζες.

Το αποτέλεσμα εμφανίζει ελάχιστες ομοιότητες με την πλειοψηφία της εικαστικής κατάστασης στην Ελλάδα του 2012. Πρόκειται για μια δουλειά παράξενη, περιπετειώδη, έντονα underground (ό,τι κι αν σημαίνει κάτι τέτοιο σήμερα). Ένα χαρακτηριστικό του εικαστικού λεξιλογίου του Παναγιώτου είναι ότι χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές ζωγραφικές τεχνικές πάνω στην ίδια επιφάνεια με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι το έργο έχει πολλαπλά, απόκοσμα επίπεδα, άλλοτε πιο άυλα κι άλλοτε πιο υλικά.

Είναι μια ζωγραφική με συγγένειες με την ψυχεδελική τέχνη των 60s, τη space art των 70s αλλά και με τις πιο far out εκδοχές της Outsider Art των ημερών μας, όμως ο Θάνος Παναγιώτου αποφεύγει τα περισσότερα από τα κλισέ του εκάστοτε είδους. Πολλοί προσπάθησαν να επαναφέρουν τη ζωγραφική και την εικονοποιία στο προσκήνιο μετά τα ταραγμένα εικονοκλαστικά χρόνια του μοντερνισμού.

Συνήθως το επιδίωξαν μέσα από ένα μπόλιασμα με την ποπ εικονογραφία, τα κόμικς, τη μαζική κουλτούρα ή, πάλι, μετατοπίζοντας το μέσο από το τελάρο στους τοίχους της πόλης. Αυτό που προέκυπτε δεν ήταν πάντα εντελώς πειστικό ή, πολύ παραπάνω, καινούργιο. Ο Θάνος Παναγιώτου ακολουθεί ένα επικίνδυνο μονοπάτι, γεμάτο κινδύνους και παγίδες, όπως (οφείλουν να) κάνουν οι πιο ρηξικέλευθοι δημιουργοί. Πράγματι, είναι ένας ρηξικέλευθος δημιουργός στο ξεκίνημά του. Έχουν να δουν πολλά ακόμη τα ματιά μας από αυτή την περιπετειώδη πορεία…

Θανάσης Μουτσόπουλος