Ο μοναδικός Θανάσης Τσαλταμπάσης πρωταγωνιστεί μαζί με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Θανάση Κουρλαμπά, στην πανέξυπνη κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά «Art», που θα περιοδεύσει φέτος σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Η παράσταση θέτει στο επίκεντρο της τρεις κολλητούς φίλους: τον Σερζ, τον Ιβάν και τον Μαρκ. Η σχέση τους είναι τίμια και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μία αληθινής φιλίας…  μέχρι που με αφορμή έναν πίνακα λευκό, που δεν παρουσιάζει κανέναν και τίποτα, αρχίζουν να ξεσκεπάζονται όλα τα προβλήματα και των τριών χαρακτήρων. Προβλήματα της φιλίας, του γάμου, της τέχνης, του χωρισμού, του έρωτα και της προδοσίας.

Με αφορμή αυτή τη ξεκαρδιστική κωμωδία που όσο αυξάνεται το γέλιο, τόσο αυξάνεται και το βάθος του ψυχισμού των ηρώων, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης μάς μιλάει για τη φυσική του κλίση στην κωμωδία: «Η κωμωδία σε διαλέγει, δε τη διαλέγεις. Νομίζω ότι είχα πάντοτε μία ιδιαίτερη κλίση σε αυτήν. […] Το γέλιο του κοινού μου ανεβάζει την αδρεναλίνη με έναν τρόπο που δε μπορώ να εξηγήσω απόλυτα», για την Τέχνη, αλλά και την μοναδική σχέση με το κοινό του.


-Μίλησε μας λίγο για την παράσταση «Art», στην οποία πρωταγωνιστείς και θα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Το Art είναι ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του’90 από τη Γιασμίνα Ρεζά και το οποίο με αφορμή την αγορά ενός λευκού πίνακα, περιγράφει τη δοκιμασία μιας πολύχρονης φιλίας τριών ανδρών. Μία κωμωδία καταστάσεων, με φινέτσα και φαντασία, νομίζω κερδίζει και τον πιο απαιτητικό θεατή.

-Το έργο θέτει στο επίκεντρο του την φιλία. Τι θέση έχει η φιλία στη ζωή σου και τι μηνύματα θέλει να περάσει η παράσταση;

Η φιλία αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου. Πάντα είχα δυνατές φιλίες και δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτές. Όσον αφορά στα μηνύματα, αυτά δε θέλω να τα ορίσω εγώ. Σίγουρα όμως η δύναμη της αγάπης και της φιλίας αποτελεί έμπνευση της συγγραφέως.

-Η αγορά ενός ακριβού ζωγραφικού πίνακα πυροδοτεί τις αντιμαχίες των τριών φίλων. Πώς σχολιάζει την τέχνη το έργο; Τι είναι για σένα η τέχνη;

Μαθαίνοντας για τη συγγραφέα του έργου, καταλαβαίνω ότι είναι μια γυναίκα με βαθιά αγάπη στις τέχνες. Γι’αυτό βέβαια και μέσα στο έργο μπορεί και αποδομεί τα πράγματα και τα κάνει τόσο γοητευτικά αστεία, ακριβώς επειδή έχει μεγάλη γνώση αυτών. Για μένα τέχνη είναι η στρεβλή ματιά της πραγματικότητας που για κάποιο μαγικό λόγο, έχει ενδιαφέρον. Να την κοιτάς,να την ακούς, να τη διαβάζεις και να χτυπάει η καρδιά σου σε άλλους ρυθμούς.

-Έχεις περάσει με επιτυχία από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο και ως επί το πλείστον ερμηνεύεις κωμικούς ρόλους. Τι σε κέρδισε στη κωμωδία; Είχες μία φυσική κλίση από μικρός;

Η κωμωδία σε διαλέγει, δε τη διαλέγεις. Νομίζω ότι είχα πάντοτε μία ιδιαίτερη κλίση σε αυτήν. Βέβαια η κλίση και το ταλέντο από μόνα τους, χωρίς τριβή, εξάσκηση, μελέτη και αποκωδικοποίηση δε σε πηγαίνουν παρακάτω. Γι’αυτό φροντίζω κάθε μέρα να εξελίσσομαι. Το γέλιο του κοινού μου ανεβάζει την αδρεναλίνη με έναν τρόπο που δε μπορώ να εξηγήσω απόλυτα. Παρόλα αυτά, με ενδιαφέρουν και με αφορούν όλα τα είδη, μου αρέσει να ψάχνομαι και να εκπλήττω τον ίδιο μου τον εαυτό.

-Υπάρχει μία ιδιαίτερη μαγεία στη σχέση των κωμικών ηθοποιών με το κοινό τους;

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνεις τον άλλο να γελάει, σε βάζει σε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. Σκεφτείτε σε μια παρέα, στη δουλειά, στο σχολείο κλπ ,αυτός που μας κάνει να γελάμε συνήθως είναι ο πιο δημοφιλής. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τους κωμικούς.

Η ελευθερία της έκφρασης μήπως λειτουργεί ως άσυλο για τσαρλατάνους;». Θα ήθελες να μας σχολιάσεις αυτή την ατάκα από το έργο.

Όλα τα πράγματα κινδυνεύουν από τον “πολύ” εαυτό τους. Ειδικότερα εκεί που τα όρια είναι λίγο περισσότερο δυσδιάκριτα. Για παράδειγμα στη μουσική τα όρια ως επί το πλείστον είναι καθαρά. Ένα φάλτσο, μία λάθος νότα και ακόμα και ένα ανεκπαίδευτο αυτί το καταλαβαίνει. Στο θέατρο όμως, στη ποίηση ή στη ζωγραφική τα όρια θολώνουν. Κι εκεί είναι που δημιουργείται έδαφος για τσαρλατανισμούς.

Ετοιμάζεις κάτι άλλο για το κοντινό μέλλον;

Χωρίς να είναι τίποτα απολύτως σίγουρο, θα έχω και ωραία θεατρικά πράγματα, μία ταινία και ίσως και μια σειρά στην τηλεόραση. Ίδωμεν…

-Πέρα από την ηθοποιία, τι άλλο σου δίνει ζωή;

Η παρέα, η συντροφικότητα, ένα ωραίο φαγητό, μία ταινία. Και φυσικά ως γνήσιος Θεσσαλονικιός, ένας 3ωρος καφές!

Info:

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 15 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη και στις 17 Ιουλίου θα ακολουθήσει το Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», στην Ηλιούπολη.
Τιμές: 17 € & Προπώληση 14 €
Προπώληση: viva.gr


Διαβάστε επίσης:

Art, της Γιασμίνα Ρεζά σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή σε καλοκαιρινή περιοδεία