Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία προσωπική του δουλειά, επιστρέφει στη ,

δισκογραφία με ένα διπλό άλμπουμ, το «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο» από τη Lyra, την εταιρία από την οποία ξεκίνησε την πορεία του στο ελληνικό τραγούδι.

Μία σπάνια ζωντανή ηχογράφηση, από τις εμφανίσεις του Θανάση Γκαϊφύλλια στο Κύτταρο τον χειμώνα που πέρασε.  Ένα άλμπουμ- σταθμός για τον καλλιτέχνη, που γεφυρώνει μια διαδρομή 38 χρόνων αφού ο Γκαϊφύλλιας ήταν παρών και στο ξεκίνημα της πολυτάραχης ιστορίας της γνωστής μουσικής σκηνής.

Το «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο» είναι το πρώτο δισκογραφικό live της πολύχρονης πορείας του. Σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο ελευθερία και δυναμισμό, ο σπουδαίος τραγουδοποιός κάνει μια αναδρομή παρουσιάζοντας τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία («Ωτοστόπ» 1971, «Ατέλειωτη εκδρομή» 1975, «Φύλλο πορείας» 1985, «Βραδιάζει» 1991, «Stavento» 1999), καθώς και καινούρια τραγούδια του.

Ανάμεσα σε άλλα, τραγούδια σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού -το «Η διαθήκη μου (Αντισταθείτε)» και το ακυκλοφόρητο «Υστερόγραφο», του Μάριου Τόκα και του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, του Γιάννη Γλέζου σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, του Νότη Μαυρουδή σε ποίηση Τάσου Σαμαρτζή, του Δημήτρη Ψαριανού σε ποίηση Γιώργου Σουρή, του Νίκου Αρμπιλιά αλλά και δικά του τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Αντώνη Παπαϊωάννου, Θανάση Αβραμίδη και φυσικά δικούς του. Το ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ «Αυτά που ρωτάς» είναι μια διασκευή σε ελληνικούς στίχους του ίδιου του Γκαϊφύλλια, στο γνωστό τραγούδι του Bob Dylan «Blowin’ in the wind». 

Συμμετέχουν οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή ερμηνεύοντας με τον μοναδικό τους τρόπο παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης και της Κάτω Ιταλίας καθώς και η Λήδα Χαλκιαδάκη σε δύο ντουέτα με τον Θανάση Γκαϊφύλλια.

Γλαφυρός, επικοινωνιακός, μοναδικός τόσο για χαρακτηριστική εκφραστική φωνή του όσο και για την επαφή του με τον κόσμο, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας φτιάχνει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, με ωραία δομή, με μικρές πρόζες- ιστορίες πριν από κάθε τραγούδι.

Τα τραγούδια του, τραγούδια σε ροκ ύφος που μιλούν με άμεσο και σαφή τρόπο για τα προβλήματα των ανθρώπων της γενιάς του και που όπως λέει ο ίδιος «ερμηνεύει μια ζωή», αποδεικνύονται τραγικά επίκαιρα και στη σημερινή εποχή.
 
Εκτός από τον Θανάση Γκαϊφύλλια παίζουν οι μουσικοί: Άλκηστις Ραυτοπούλου (μουσική επιμέλεια, πιάνο, φωνητικά), Φώτης Μυλωνάς (μπάσο, φλάουτο, φυσαρμόνικα, φωνητικά), Γιάννης Ζερβός (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, φωνητικά), Σωκράτης Γανιάρης (κρουστά).