Ο κύκλος εκθέσεων με τίτλο ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ, που εγκαινίασε το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, συνεχίζεται με στόχο πάντα

την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από το χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών.

Οι επιλογές του Πωλητηρίου της Οδού Πειραιώς εστιάζουν σε δημιουργικούς καλλιτέχνες οι οποίοι διακρίνονται για τις παραδοσιακές, αλλά πρωτοποριακές, ως προς την έμπνευση και την εκτέλεση, δεξιότητες χειροτεχνικής επεξεργασίας. Αντίστοιχα, σηματοδοτούν την προβολή αντικειμένων τέχνης που κεντρίζουν τις αισθήσεις μας προς την κατεύθυνση εκείνων που μπορούμε να αγγίξουμε και  να χρησιμοποιήσουμε, υποστηρίζοντας μια σειρά ολοκληρωμένων ασκήσεων αισθητικής και τέχνης, περιεχομένου και φόρμας.

Η Θάλεια-Μαρία Γεωργούλη, αναγνωρισμένη διεθνώς, με προσήλωση στο ασήμι, τη γοητευτική αυτή και πολυδουλεμένη πρώτη ύλη, δημιουργεί σκεύη καθημερινά, σε αφαιρετικές και αυστηρές φόρμες, που αποπνέουν παράλληλα μια διάθεση ειρωνείας και χιούμορ. Η δουλειά της εξυμνεί την ομορφιά των καθημερινών και απλών αντικειμένων, τη φύση, τις παραδόσεις και τις ιεροτελεστίες, μέσα από μια προκλητική και σχεδόν διαλογιστική διεργασία σφυρηλάτησης.

Συμπαγή, δυνατά, με υπόσταση στο χώρο, από σκληρό υλικό αλλά ταυτόχρονα εύθραυστα, σχεδόν ανθρώπινα, γεμάτα ατέλειες, τα διαχρονικά αυτά αντικείμενα είναι φτιαγμένα για χρήση και απόλαυση, δουλεμένα με περίσκεψη και σεβασμό προς τον αποδέκτη. Με γραμμές, ρωγμές, ραγίσματα, σπασίματα, ενώσεις, συγκολλήσεις και δεσίματα, είναι σαν την «εικόνα της ψυχής μας, την πορεία της ζωής μας».  
Ο τίτλος της έκθεσης «Ag 925» υπογραμμίζει ακριβώς αυτή την προσήλωση και αποκλειστική ενασχόληση της Γεωργούλη με το ασήμι. Απαλλαγμένη από τη δέσμευση του ακριβού υλικού, η δημιουργός φιλοτεχνεί σκεύη καθημερινά, εισάγοντας τη διακριτική και καλαίσθητη πολυτέλεια στην καθημερινότητά μας.

Οι μεταμορφώσεις της ύλης καταλήγουν σε έργα πρωτότυπα, συλλεκτικής σημασίας. Στόχος μας είναι τα έργα αυτά στο χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών να αποκτήσουν την πραγματική τους αξία και να αναδειχθεί η μοναδικότητα τους.

Η Θάλεια-Μαρία Γεωργούλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Σχέδιο κοσμήματος στο Istituto Europeo di Design (Ιταλία). Η επιθυμία της να ασχοληθεί με γλυπτικά αντικείμενα μεγαλύτερης κλίμακας την οδήγησε στο Royal College of Art (Λονδίνο), όπου το 1997 απέκτησε Μaster of Art στον κλάδο Goldsmithing, Silversmithing, Metalwork & Jewellery.

Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο “Wedgwood Award for Non Ceramics”. Έκτοτε, η δουλειά της εκτίθεται σε τακτική βάση στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε χώρους, όπως οι: Sotheby\’s (Λονδίνο και Νέα Υόρκη), Lesley Graze Gallery (Λονδίνο), Flow  Gallery (Λονδινο), Gallery Sofie Lachaert (Βέλγιο) και Gallery Marzee (Ολλανδία). Επίσης, έργα της αντιπροσωπεύονται στην ετήσια έκθεση Collect (Λονδίνο), παγκοσμίως γνωστή για την παρουσίαση σύγχρονων και πρωτοπόρων καλλιτεχνών στις εφαρμοσμένες τέχνες.

Φωτογραφίες: έξω και μέσα 3: Yiorgos Kordakis, μέσα 1 και μέσα 2: David Ausloos