Από τις απαρχές της ιστορίας, το ταξίδι είναι συνυφασμένο με την πορεία του ανθρώπου προς τη γνώση της φύσης, του «άλλου» και του εαυτού του. Σε μια περίοδο που όλοι βιώνουμε την ψυχολογική κόπωση από τους περιορισμούς στην ελευθερία των μετακινήσεών μας, η έκθεση Ταξίδια – Περάσματα: Θαλασσινή Δούμα, Κάλλη Μπέλλου έρχεται να μας θυμίσει, μέσω της φωτογραφίας, ότι ένας προορισμός δεν είναι απλά ένας τόπος, αλλά, όπως έλεγε ο Henry Miller, «ένας νέος τρόπος να κοιτάζουμε τα πράγματα».

Για τη Θαλασσινή Δούμα και την Κάλλη Μπέλλου η φωτογραφία είναι πρωταρχικά ένα ταξίδι τόσο στον κόσμο που μας περιβάλλει όσο και στον κόσμο που δημιουργούμε μέσα μας. Στην έκθεση οι καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από συγκεκριμένες σειρές έργων τους.

Η Θαλασσινή Δούμα παρουσιάζει έργα από τη σειρά Journey in the labyrinth. Πρόκειται για ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τρεις θεματικές ενότητες: «Move In» από τα φαράγγια της Αριζόνα, «Dissolving Travellers» από τα απειλούμενα παγόβουνα της Γροιλανδίας και «Lines» από τη Νέα Υόρκη. Η Κάλλη Μπέλλου παρουσιάζει μια επιλογή έγχρωμων φωτογραφιών από τη σειρά Θιβέτ… μια ανάσα απ’ το Θεό.

Θαλασσινή Δούμα, Lines / Journey in the labyrinth, 2017, φωτογραφία σε χαρτί fine art, 100×67 εκ., περιορισμένη έκδοση (1/6)

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα παρουσιαστούν μία ξενάγηση και ομιλίες από τις καλλιτέχνιδες, καθώς και ένας κύκλος τεσσάρων διαλέξεων με τίτλο «Ταξίδια καλλιτεχνών» που θα αναδείξει τη σημασία που μπορεί να έχει το ταξίδι στη δημιουργική πορεία ενός καλλιτέχνη (ακολουθούν αναλυτικό πρόγραμμα και όροι συμμετοχής).

Επιμέλεια: Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

* Στους χώρους του μουσείου τηρούνται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του covid-19

Παράλληλες εκδηλώσεις

«Ταξίδια καλλιτεχνών»
Κύκλος τεσσάρων διαλέξεων από τη Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης – Επιμελήτρια Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου

«Grand tour: Καλλιτέχνες περιηγητές»
Σάββατο 12 Μαρτίου, 11:00-12:00

«Gauguin: Ταξίδι στις νότιες θάλασσες και όχι μόνο»
Σάββατο 19 Μαρτίου, 11:00-12:00

«Picasso: Ένα καθοριστικό ταξίδι στην Ολλανδία»
Σάββατο 9 Απριλίου, 11:00-12:00

«Matisse: Moroccan blue. Η πνευματικότητα στη φύση»
Σάββατο 16 Απριλίου, 11:00-12:00

«Ταξίδια – Περάσματα»
Ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης, Διονυσία Γιακουμή, και ομιλίες από τις καλλιτέχνιδες Θαλασσινή Δούμα και Κάλλη Μπέλλου
Σάββατο 2 Απριλίου, 11:00-12:30

Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210-7777601 (Τετάρτη-Παρασκευή, 10:00-14:00).
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Κάλλη Μπέλλου, Θιβέτ… μια ανάσα απ’ το Θεό, 2009, φωτογραφία σε χαρτί fine art, 50×75 εκ.