Η εταιρεία θεάτρου Βήματα παρουσιάζει το έργο του Γεωργίου Σουρή με τίτλο «Θα τρελαθούν κι αφεντικά, θα τρελαθούν και δούλοι», στο Θέατρο Πέτρας στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ στην Πετρούπολη, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, στις 21.00.

Η παράσταση με τον γενικό τίτλο «Θα τρελαθούν κι αφεντικά θα τρελαθούν και δούλοι», περιλαμβάνει τα μονόπρακτα του Γεωργίου Σουρή:

–    «Ο Αναπαραδιάδης»
–    «Δεν έχει τα προσόντα»
–    «Η Περιφέρεια»

Τα μονόπρακτα συνδέονται μεταξύ τους με αποσπάσματα από τους αξεπέραστους διαλόγους του ποιητή, μεταξύ Φασουλή και Περικλέτου και ποιήματά του.  Ο ποιητής, διακωμωδεί τα πολιτικά ήθη της εποχής του, σατιρίζει τις κοινωνικές νοοτροπίες, στηλιτεύει την αναλγησία των πολιτικών μέσα στις συνθήκες της οικονομικής χρεοκοπίας.  Η Ελλάδα του χτες, απαράλλαχτη μέσα από τον λόγο του Σουρή με  την Ελλάδα του σήμερα.

Βιογραφικά στοιχεία Γεωργίου Σουρή:
Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου. Το έργο του χαρακτηριζόταν από την ποιητική του γονιμότητα και την πληθώρα των στίχων του. Έγραφε πάντα καλοπροαίρετα σχολιάζοντας το λαό, τους άρχοντες, τους Βασιλείς, χωρίς ωστόσο να βρίζει. Συχνά αυτοσαρκαζόταν και έξοχο δείγμα αυτοσαρκασμού είναι το ποίημα «Η Ζωγραφιά μου». Η γλώσσα του είναι μικτή. Χρησιμοποιεί πολύ τη δημοτική, αλλά συχνά στα ποιήματά του υπάρχουν αρκετές λόγιες λέξεις και φράσεις, για λόγους είτε μετρικούς είτε σατιρικούς.

Συντελεστές: 
Σύνθεση κειμένων – διασκευή: Μαρία Μάλλιου
Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου – Μαρία Μάλλιου
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ
Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Βασίλης Μπατσακούτσας