Η παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη, το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Τόμας Μαν που ο ίδιος χαρακτήρισε «Μια ιστορία θανάτου, μια ιστορία για την ηδονή του Τέλους» και ενέπνευσε το Λ. Βισκόντι, συνεχίζει τον κύκλο της και μετά το Πάσχα από Τετάρτη έως Κυριακή.

O Γκούσταφ φον Άσενμπαχ, επιτυχημένος συγγραφέας που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δημιουργική κρίση, έλκεται από την ιδέα ενός ταξιδιού στη Βενετία, ενός «εξωτικού» τόπου φορτισμένου με φιλήδονες προσδοκίες. Εκεί γοητεύεται από τον Τάτζιο, έναν νεαρό που παραθερίζει στο ίδιο ξενοδοχείο μ’ εκείνον και τον οποίο παρακολουθεί στα δαιδαλώδη στενά της πόλης εμμονικά και πάντα από απόσταση. Δεν πρόκειται, επομένως, για έναν έρωτα σαρκικό, αλλά για μια φιλοσοφική, σχεδόν πλατωνική και σίγουρα πεισιθάνατη αναζήτηση του Κάλλους. Η κατάβαση του ήρωα στις πιο σκοτεινές πλευρές της ύπαρξής του αποτελεί ταυτόχρονα την αφύπνισή του ως προς τον αυθεντικό πόθο. Όταν ο Άσενμπαχ μαθαίνει ότι η Βενετία πλήττεται από την πανδημία της χολέρας, αποφασίζει να μείνει ρισκάροντας τη ζωή του και ανανεώνοντας την πίστη ότι «η ομορφιά θα νικήσει».

«…εσείς δεν φοβάστε το κακό»

«Μια ιστορία θανάτου, μια ιστορία για την ηδονή του Τέλους» χαρακτήρισε ο Τόμας Μαν τη γεμάτη πάθος νουβέλα του που έγραψε το 1912, έναν χρόνο μετά τις δικές του διακοπές στη Βενετία, και συμπεριέλαβε σε αυτή πολλές από τις εμπειρίες και τις σκέψεις του. Με επιρροές από τον Πλάτωνα, τον Γκαίτε, τον Φρόιντ και τον Νίτσε, το μυθιστόρημα ενέπνευσε στον Λουκίνο Βισκόντι την ομώνυμη εμβληματική ταινία του, Θάνατος στη Βενετία.

Η αριστουργηματική νουβέλα έρχεται στο θέατρο Πορεία σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη και με την υπογραφή του Γιώργου Παπαγεωργίου, ενός σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για την ενασχόλησή του με τη δραματοποίηση σημαντικών πεζογραφημάτων, τη χειροποίητη σκηνική δραματουργία και τη χρήση της ζωντανής μουσικής και δραματουργίας. Εξελίσσοντας αυτή τη φόρμα, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα αισθαντικό ηχητικό περιβάλλον επί σκηνής, το οποίο θα μυήσει τον θεατή στο μυσταγωγικό ταξίδι του Άζενμπαχ και θα τον καταβυθίσει στα μύχια πάθη του.

Συντελεστές
Θάνατος στη Βενετία, του Τόμας Μαν

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Σύνθεση ηχοτοπίων: Βαγγέλης Τούντας
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Αντώνης Γαλέος
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου
Βίντεο παράστασης – Trailer: Γιώργος Ζώης
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος

Διανομή
Νίκος Χατζόπουλος
Γιάννης Λεάκος
Ορέστης Χαλκιάς /Δημήτρης Κίτσος*
Γρηγορία Μεθενίτη
Γιάννης Μαστρογιάννης

Τον ρόλο του Ορέστη Χαλκιά, από τις 12 Απριλίου, αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κίτσος.
Στο βίντεο της παράστασης εμφανίζεται ο Ραφαήλ Παρασκευόπουλος.

Διάρκεια: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Διαβάστε επίσης:

Θέατρο Πορεία: Το πρόγραμμα για τη σεζόν 2022-2023