Ο Κινητήρας παρουσιάζει την εικαστική έκθεση της Τέσσας Ανδρουτσοπούλου με τίτλο «Ώρες ώρες δεν σε καταλαβαίνω» από τις

29 Δεκεμβρίου 2011.

Η Τέσσα Ανδρουτσοπούλου (Φινλανδία/Ελλάδα) είναι η καλεσμένη resident artist του Kινητήρα Στούντιο για τη χειμερινή περίοδο.

Το έργο της Ανδρουτσοπούλου χαρακτηρίζεται από έντονο αφηγηματικό και εικονογραφικό στοιχείο. Ιδιαίτερη σημασία έχουν σε αυτό τα ταξίδια και ο χρόνος. Τα χαρακτικά της, συχνά οργανωμένα σε θεματικές ενότητες, τοποθετούνται σε σειρές, δημιουργώντας οπτικές ακολουθίες.

 
Στην έκθεση «‘Ώρες ώρες δε σε καταλαβαίνω», κύριο θέμα είναι η επικοινωνία και οι διάφορες μορφές που μπορεί να λάβει, καθώς και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται για την ομαλή διεκπεραίωσή της. Τονίζεται η σχέση μεταξύ του πομπού και του δέκτη για την επιτυχημένη μεταφορά και ερμηνεία ενός μηνύματος κυριαρχούν οι οπτικές συνέχειες, οι οποίες τώρα λαμβάνουν τη μορφή μικρών αυτοεκδόσεων. Παρ\’ όλα αυτά η κάθε σελίδα τους, εκτός από μέρος του συνόλου, είναι και αυτόνομο έργο. Το κοινό καλείται να συνεργαστεί με την καλλιτέχνιδα ως δέκτης των μυνημάτων και να συμμετάσχει στην εκδήλωση στέλνοντας τα δικά του μηνύματα, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Στην πιο πρόσφατη καλλιτεχνική της παραγωγή η Ανδρουτσοπούλου στρέφεται προς τις χώρες όπου εργάστηκε το τελευταίο διάστημα, δηλαδή Φινλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα, και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που αποτυπώνει η καθεμία από αυτές σε αυτή. Η τέχνη της με τον τρόπο αυτό γίνεται περισσότερο προσωπική, καθώς μέσα από αυτή διαφαίνονται οι εμπειρίες της ίδιας.

Βιογραφικό

Η Τέσσα έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες και ομάδες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, οι οποίες ποικίλουν από καλλιτεχνικά δρώμενα με συμμετοχή κοινού έως εκθέσεις παραδοσιακής χαρακτικής, συμπεριλαμβανομένων των «ROOMS2010» και «cheapart 16» στην Αθήνα. Η δουλειά της περιλαμβάνεται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Ως καλλιτέχνιδα έχει κερδίσει διακρίσεις, χορηγήσεις για ταξίδια, με πιο πρόσφατη αυτή από το «FRAME Finnish Fund for Art Exchange», καθώς και residencies, όπως στο Nida Art Colony στην Λιθουανία και στο Κινητήρας Studio στην Αθήνα. Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις στην Φινλανδία, τη Σκωτία, τον Καναδά και την Ελλάδα.