Τι σημαίνει “δυτικός πολιτισμός” μέσα από τα μάτια των παιδιών; Η τελευταία προβολή για το φετινό KinderDocs μας καλεί να το ξανα- ανακαλύψουμε και να το συζητήσουμε μέσα από δύο αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές παιδιά. Στην ταινία The Lagoon θα ζήσουμε μαζί με τον 13χρονο Γιούκ για 18 μήνες στα τροπικά δάση του Μεξικού. Ο Γιουκ, από τη φυλή των Μάγια ξέρει να επιβιώνει και να βρίσκει την τροφή του μέσα στην ζούγκλα και μαθαίνει και τον μικρότερο αδελφό του Χοσέ, να εξερευνά και να ψαρεύει στη λίμνη. Όταν όμως αναγκάζεται να πάει σχολείο τα πράγματα αλλάζουν δραματικά γιατί είναι “πάτος” και στα ισπανικά αλλά και στα μαθηματικά. Ενώ οι δυσκολίες της οικογένειας μεγαλώνουν η μόνη ελπίδα που μένει είναι να εγκαταλείψει το χωριό, το δάσος και τον αγαπημένο του αδερφό για να αναζητήσει καλύτερο μέλλον στην πόλη.

Αντίστοιχα ο 8χρονος Τανάνς που μεγαλώνει σε στρατόπεδο προσφύγων φύγει πρόσφυγας από το Κονγκό μέσω ενός προγράμματος του OHE  και για πρώτη φορά έρχεται στην Ευρώπη. Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε και εμείς εκ νέου όλα αυτά που ξέρουμε και ούτε καν βλέπουμε. Πώς είναι να ακουμπάς σε ένα στρώμα και να κοιμάσαι με μαξιλάρι, πώς σου φαίνεται το αποσκληρυντικό των ρούχων όταν το βλέπεις για πρώτη φορά στην ζωή σου πάνω σε ένα πλυντήριο; Πώς κάνεις καινούργιους φίλους όταν δεν μιλάς καν την ίδια γλώσσα; Δύο ταινίες για τη διαφορετικότητα, τις αλλαγές τον δυτικό πολιτισμό την μάθηση και το σχολείο.

The Lagoon, βραβεία: 2017: Sebastopol Documentary Film Festival (USA) * 2016: Cinema Eye Honors Award (USA) * Woodstock Film Festival (USA) * HOTDOCS Canadian International Film Festival (CAN)

ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

New, βραβεία:2015: Children’s Film Festival Seattle * Mo & Friese Children’s Short Film Festival * Prix Jeunesse UNESCO

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Μετά την προβολή στο Μουσείο Μπενάκη θα ακολουθήσει ως τις 14.00 συζήτηση με καλεσμένο τον ταξιδευτή φωτογράφο Αλέξανδρο Τσιούτη (www.tripinpictures.com) και δράση από τη δημιουργική ομάδα Imaginaryrooms αυθόρμητη Ζωγραφική-Doodling σχεδιασμένη με αφορμή τις 2 ταινίες.