Tιμητικά βραβεία θα λάβουν: ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, οι ηθοποιοί Βαγγέλης Μουρίκης και Γιώτα Φέστα, και ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Ζανούσι, μελος του ΔΣ της EFA, που ήρθε στην χώρα μας για να γιορτάσει μαζί μας τα 30χρονα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Η βραδιά θα κλείσει με την -βασισμένη σε αληθινή ιστορία- ταινία του Αργεντίνου Ραούλ Πεκ που φωτίζει τα νεανικά χρόνια του Μαρξ και την γνωριμία του με τον Ένγκελς.

Bρισκόμαστε στα μέσα του 19ου αιώνα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Η συσσώρευση του πλούτου βρίσκεται στα χέρια μίας ελίτ και η πλειοψηφία των ανθρώπων καλούνται να δουλέψουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Ο Καρλ Μαρξ, ζει στην φτώχεια  και γράφει επαναστατικά άρθρα σε σοσιαλιστικές εφημερίδες ενώ ταξιδεύει με την οικογένεια του από χώρα σε χώρα καταδιωκόμενος. Ο νεαρός Φρίντριχ Έγκελς, μισεί τον μεγαλοβιομήχανο πατέρα του και καταφθάνει στο Παρίσι γράφοντας αναλύσεις πάνω στις συνθήκες της εργατικής τάξης. Οι δύο άντρες θα γίνουν στενοί φίλοι, θα ιδρύσουν μαζί την Κομουνιστική Ένωση και θα συγγράψουν την πρώτη έκδοση του περίφημου ιδρυτικού κειμένου της: το Κομουνιστικό Μανιφέστο.

ΟΤΑΝ Ο ΜΑΡΞ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΝΓΚΕΛΣ / Le jeune Karl Marx

2017 | Γερμανία – Γαλλία – Βέλγιο | Έγχρωμο | 118’

Σκηνοθεσία: Raoul Peck

Ο 26χρονος Karl Marx και η γυναίκα του, Jenny, παίρνουν τον δρόμο της εξορίας. Το 1844 στο Παρίσι, η γνωριμία με τον δανδή Engels, προσθέτει το τελευταίο κομμάτι του παζλ στο νέο όραμα του νεαρού Marx για τον κόσμο. Μεταξύ λογοκρισίας, καταστολής της αστυνομίας, ταραχών και πολιτικών αναταράξεων, μαζί θα οδηγήσουν το εργατικό κίνημα στη σύγχρονη εποχή. ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21

Η ΑΠΟΝΟΜΗ

Η έναρξη  του διαγωνιστικού πραγματοποιήθηκε με την συγκλονιστική ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «Lines» που άντλησε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης και προβλήθηκε σε πανελλαδική πρεμιέρα. Ακολούθησαν οι προβολές άλλων οκτώ  ευρωπαϊκών ταινιών που διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα παιχτεί στη χώρα μας.

Τα βραβεία θα απονείμουν οι επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), ενώ το βραβείο κοινού, όπως κάθε χρόνο, επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».  Το βραβείο Fipresci-Θόδωρος Αγγελόπουλος θα απονείμει η σύντροφος του αξέχαστου σκηνοθέτη Φοίβη Αγγελοπούλου.

Την κριτική επιτροπή της Fipresci απαρτίζουν οι: Ziva Emersic (Σλοβενία), κριτικός κινηματογράφου στην εθνική ραδιοτηλεόραση RTV Slovenija,  Anders Larsson (Σουηδία),  κριτικός κινηματογράφου στα ημερήσια Μέσα Norrbottens-Kuriren και Skanemedia και το μηνιαίο Film Score  και Χρήστος Σκυλλάκος (Ελλάδα), κριτικός κινηματογράφου στο εβδομαδιαίο ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ και την ιστοσελίδα toperiodiko.gr.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής της Π.Ε.Κ.Κ. είναι οι κριτικοί κινηματογράφου Ιφιγένεια Καλαντζή, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και Κωνσταντίνος Μπλάθρας.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο,  με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογραφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς.

Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.


Διαβάστε επίσης: 

Νίνος Μικελίδης: Συστήνοντας τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο στις νεότερες γενιές

30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου