Σύνορα: «Οι πραγματικές ή νοητές γραμμές που διαχωρίζουν δύο τόπους», «Τα επίσημα αναγνωρισμένα όρια ενός κράτους». Αυτοί είναι κάποιοι από τους επικρατέστερους ορισμούς της παραπάνω έννοιας στις σελίδες των λεξικών. Παρ’ όλα αυτά, για όλους μας τα σύνορα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Δεν περιορίζονται σε γεωπολιτικές αναφορές, αλλά επηρεάζουν κάθε πτυχή της ατομικής και συλλογικής μας ζωής. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε ο κεντρικός θεματικός άξονας του δεύτερου TEDxMoraitisSchool, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στη Σχολή Μωραΐτη, να είναι η φράση “Redefining Borders”. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο θέμα, διότι μέσω αυτού θέλουμε να εμπνεύσουμε και άλλους εφήβους να αναθεωρήσουν προσωπικά και κοινωνικά σύνορα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην κοινωνική πρόοδο. Όχι σε είκοσι χρόνια, όταν μεγαλώσουν και «ωριμάσουν». Εδώ και τώρα.

Συνήθως υποθέτουμε ότι η υπέρβαση των συνόρων προκαλείται από κολοσσιαία μεμονωμένα γεγονότα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πανδημία του κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά, η δομική αλλαγή αποτελεί απόρροια των εκατομμυρίων μικρών επιλογών που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Ακριβώς αυτό θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν οι ομιλητές και ομιλήτριες του TEDxMoraitisSchool, διερευνώντας τα μεταβαλλόμενα σύνορα της εμπειρίας μας σε πληθώρα τομέων. Θα αναλυθούν ποικίλα θέματα, όπως ο επαναπροσδιορισμός της ανθρώπινης ταυτότητας εξαιτίας των Νέων Τεχνολογιών, η υποστήριξη περιθωριοποιημένων ομάδων μέσω της Τέχνης και πολλά άλλα με σκοπό τη διαθεματική προσέγγιση του πυρήνα της φράσης “Redefining Borders”. Στόχος του δεύτερου TEDxMoraitisSchool, λοιπόν, είναι η διάδοση καινοτόμων ιδεών, απαραίτητων σε έναν κόσμο όπου η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και ολοένα επιταχυνόμενη.

Η συμβολή της Σχολής Μωραΐτη ήταν εξαιρετικά σημαντική. Το Σχολείο υποστήριξε έμπρακτα την προσπάθειά μας και μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας «σύνορα», δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα μαθητικά TEDx που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα. Με παρόμοιο τρόπο, όλοι μας οφείλουμε να εμπιστευτούμε τη νέα γενιά και να την ενθαρρύνουμε να αυτενεργήσει. Γιατί δεν πρόκειται να ρυθμίσει τη μεταβολή των συνόρων του αύριο, αν δεν επαναπροσδιορίσει τα δικά της σύνορα σήμερα.

-Γιάννης Διακαντώνης, Main Organizer– TEDxMoraitisSchool

Το TEDxMoraitisSchool θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στο θέατρο της Σχολής Μωραΐτη.


Διαβάστε επίσης: 

Redefining Borders: Το TEDxMoraitisSchool επιστρέφει