Η ιστορία του έντεχνου τραγουδιού θα ξετυλιχθεί σε τρεις μέρες στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του «Technopolis Music Lab» που διοργανώνει

η «Τεχνόπολις» σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων (ΠΟΔΑ) από τις 17 – 19 Ιουλίου 2011 (Κεντρική αυλή & αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», Πειραιώς 100, Γκάζι).

Το «Technopolis Music Lab» είναι ένας νέος θεσμός που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδραστική ακαδημία, η οποία  θα προσφέρει ψυχαγωγία και επιμόρφωση στους πολίτες της Αθήνας και όχι μόνο.

Περιλαμβάνει συναυλίες διανθισμένες με ομιλίες ανοιχτές στο κοινό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία, τη στήριξη μουσικών ομάδων της πόλης και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.
Το έντεχνο τραγούδι εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πρωτεργάτες ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις («Ο Κύκλος με την κιμωλία, «Παραμύθι χωρίς Όνομα») και ο Μίκης Θεοδωράκης («Επιτάφιος»). Πρόκειται για το «πάντρεμα» ανάμεσα στη μουσική και την ποίηση, από όπου δημιουργείται η μελοποιημένη ποίηση, η οποία ωστόσο διαφέρει, σε σχέση με το λαϊκό τραγούδι, κυρίως στο στίχο, αλλά και στη μουσική (ενορχήστρωση, ύφος). Άλλοι σημαντικοί συνθέτες που κινήθηκαν στο τραγουδιστικό κλίμα του έντεχνου ήταν οι: Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, Θάνος Μικρούτσικος, Νότης Μαυρουδής, Μαρίζα Κωχ, Αφροδίτη Μάνου κά.

Το έντεχνο ελληνικό τραγούδι απέκτησε γρήγορα μεγάλη απήχηση στο κοινό, ενώ στην κατηγορία του αρχίζουν να εντάσσονται, λίγο αργότερα και οι «τραγουδοποιοί», που γράφουν μουσική και στίχο, ερμηνεύοντας οι ίδιοι τα τραγούδια τους και κάνουν την εμφάνισή τους στις μπουάτ. Πρώτος διδάξας θεωρείται ο Διονύσης Σαββόπουλος, την πορεία του οποίου ακολούθησαν αρκετοί σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Παπάζογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Φοίβος Δεληβοριάς κ.ά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
 

Κυριακή 17 Ιουλίου (1960 – 1975)

20.00 – 21.00 Ανοιχτή συζήτηση για το έντεχνο τραγούδι με τον συνθέτη Μάριο Στρόφαλη (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς»)

21.00 – 00.00 Συναυλία νέων καλλιτεχνών (Κεντρική αυλή)

Δευτέρα 18 Ιουλίου (1975 – 1990)

20.00 – 21.00 Ανοιχτή συζήτηση με τον ερμηνευτή Κώστα Θωμαΐδη (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς»)
21.00 – 00.00 Συναυλία  νέων καλλιτεχνών με την συμμετοχή του Κώστα  Θωμαΐδη  (Κεντρική αυλή)

Τρίτη 19 Ιουλίου (1990 – έως σήμερα)

20.00 – 21.00 Ανοιχτή συζήτηση με την ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς»)
21.00 – 00.00 Συναυλία νέων καλλιτεχνών με την συμμετοχή της Ρίτας  Αντωνοπούλου (Κεντρική αυλή)
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βαγγέλης Δούβαλης, Κώστας Ζούκας, Θεολόγος Κάππος, Γιώργος Κλακουμάνος, Ιφιγένεια Κορολόγου, Θωμάς Μασούρας, Μαίρη Στεφανακίδη, Έλσα Χαραλάμπους, Κατερίνα Χατζηβασιλείου

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μάριου Στρόφαλη