Η χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού Χριστίνα Μερτζάνη που ζει στο Βερολίνο και συνεργάζεται με πολλούς και σημαντικούς φορείς εντός και εκτός Γερμανίας, ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος “Teaching Development” για την έρευνα και ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό DIS-TANZ του Βερολίνου.

Στόχος του προγράμματος “Teaching Development” για τη Χριστίνα Μερτζάνη, είναι η μεταλαμπάδευση μέσω του “mentoring” των εμπειριών και των γνώσεών της σε νέους χορευτές και σπουδαστές χορού. «Έχω γίνει η μέντορας που χρειαζόμουν όταν σπούδαζα χορό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για έναν ρόλο και μια ουσιαστική συνεργασία με εκπροσώπους της νέας γενιάς χορευτών που ενδιαφέρονται να «καθοδηγηθούν» και να διδαχτούν από έναν έμπειρο επαγγελματία του χώρου.

Το Mentoring έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει χορευτές, καλλιτέχνες, μαθητές να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ο κύριος στόχος είναι ο κάθε συμμετέχοντας να “ξεκλειδώσει” την γνώση η οποία μπορεί να δείξει τον τρόπο στην έρευνα για την αναζήτηση νέων μεθόδων για τη επίτευξη των στόχων.

Με την υποστήριξη του Dis-Tanz του Βερολίνου, η Χριστίνα Μερτζάνη θα έχει τη δυνατότητα και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να εντρυφήσει, τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο έρευνας, στη διδακτική διάσταση του mentoring όσο και σε πρακτικό επίπεδο οργανώνοντας τα στάδια των συνεργασιών της, με νέους χορευτές και σπουδαστές χορού, που θα μπορούν να πραγματοποιούνται είτε διά ζώσης είτε online.

Χριστίνα Μερτζάνη | Βιογραφικό

Η Χριστίνα Μερτζάνη αποφοίτησε ως χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού το 2004 από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με 18 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του σύγχρονου χορού, έχει συνεργαστεί στην Ευρώπη και την Ασία σε Ομάδες χορού, Κρατικά θέατρα, Πανεπιστήμια, επαγγελματικές σχολές χορού και στούντιο δίνοντας masterclasses και εντατικά σεμινάρια / μαθήματα. Μερικά από τα μέρη που έχει χορογραφήσει και διδάξει είναι η Sasha Waltz & Guests, η Ακαδημία του Πεκίνου, η Ακαδημία του Χονγκ Κονγκ, το Πανεπιστήμιο Anton Bruckner στο Λιντς της Αυστρίας, η ομάδα cie.toula Limnaios, το Κρατικό θέατρο Osnabrück, το Κρατικό θέατρο της Δρέσδης, το Κρατικό θέατρο του Kassel, το Κρατικό θέατρο Heidelberg, Tanzbüro Basel, το Κρατικό θέατρο St. Gallen, το Κρατικό θέατρο Bern, Nachschub, HJS Profitraining Amsterdam, Marameo, SOZO visions in motion, το Κρατικό θέατρο Linz, το Κρατικό θέατρο Bielefeld, το Κρατικό θέατρο Braunschweig, b12 festival, one small step festival, AKBANK Sanat Istanbul, step+ festival Μακάο κ.α.

Στην Ελλάδα έχει χορέψει με τους Στέλλα Ζάννου, Κωνσταντίνο Μίχο, Αποστολία Παπαδαμάκη, Πατρίτσια Απέργη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μαρία Γοργία, Σοφία Σπυράτου, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. Έχει επίσης χορέψει χορογραφίες των: Wim Vandekeybus, Mark Morris και Martha Graham. Το “Χωρίς Ίχνος” (without trace), η πρώτη βιντεοσκοπημένη χορογραφία, της Χριστίνας τιμήθηκε με βραβείο από το British Council το 2014. Έκτοτε η Χριστίνα χορογραφεί, χορεύει και διδάσκει διεθνώς. Οι χορογραφικές της δουλειές έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Για δύο χρόνια (2017-2018) υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Anton Bruckner στο Linz στην Austria και από το 2020 έως σήμερα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Danceworks Berlin.

Το 2018 και 2019 χόρεψε για τον Γερμανό χορογράφο Johannes Wieland και τον Βέλγο Χορογράφο Helder Seabra στο Κρατικό Θέατρο Κάσσελ της Γερμανίας.

Υπήρξε ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «ένα μικρό βήμα» στην Κέρκυρα για 9 χρόνια (2010-2018), μαζί με τον Ευάγγελο Πουλίνα.

Πέρα από την καλλιτεχνική της καριέρα, η Χριστίνα από νωρίς κατευθύνθηκε σε περαιτέρω σπουδές έτσι ώστε να κατανοήσει περισσότερο το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα του χορευτή / ανθρώπου. Σπούδασε ομοιοπαθητική στην σχολή “Ακαδημία παραδοσιακής Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής”. Συνέχισε τις σπουδές της στην ίδια σχολή στην Βασική Θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής, την διατροφή και την διάγνωση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βοτανοθεραπείας, αρωματοθεραπείας, Ταϊλανδέζου μασάζ και rejuvance. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στην μέθοδο θεραπείας “Theta healing”. Σκοπός της είναι ο συνδυασμός αυτός (τέχνης και θεραπείας) να την οδηγήσει στο να καταλάβει περισσότερο τους χορευτές/ ανθρώπους ανά τον κόσμο, έτσι να μπορέσει να τους βοηθήσει.

Η Χριστίνα Μερτζάνη θα βρεθεί στην Αθήνα 4-5 Σεπτεμβρίου και στο Ηράκλειο Κρήτης 7-11 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιήσει σεμινάριο σύγχρονου χορού και πρόγραμμα Mentoring.