Το νέο έργο της Αναστασίας Βούλγαρη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, με τίτλο Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας, στοχεύει στην ανάδειξη της κορυφαίας εκείνης προσωπικότητας που συντάραξε τον πολιτικό, μουσικό και πολιτισμικό χώρο της Ελλάδας, για έναν ολόκληρο αιώνα και καθόρισε την πορεία του τόπου. Μέσα από τις θέσεις και τις αντιθέσεις των απόψεων η συγγραφέας επιτυγχάνει, με έναν ομολογουμένως εξαιρετικό τρόπο, να φωτίσει όλα όσα συνέθεσαν τις απόψεις και τις ιδέες, τους στόχους και τα όνειρα του Μίκη Θεοδωράκη, όλα όσα συνέτειναν στην πλήρη και σαφή τοποθέτησή του απέναντι στην Ιστορία και στη Μουσική και ταυτόχρονα συνέβαλαν στην παγκόσμια εξέλιξή τους.

Το έργο της κ. Βούλγαρη γίνεται έτσι ένας δρομοδείχτης για όποιον επιχειρεί να βαδίσει στα μονοπάτια μιας μουσικής ιδιοφυίας, ενός πολιτικού οράματος, μιας ζωής σημαδεμένης από τον οίστρο της δημιουργίας και της ανθρώπινης αγωνίας, ένας συμπυκνωμένος οδηγός περιήγησης στον δρόμο της αθανασίας στο διηνεκές.

Όπως ο ίδιος ο Μίκης αναφέρει στον πρόλογό του βιβλίου:
«Στο πρόσωπο της Αναστασίας Βούλγαρη οι απόψεις και οι ιδέες μου βρήκαν έναν πολύτιμο συνεργάτη και ερμηνευτή. Απαραίτητο, προκειμένου να επιλεγούν και να φωτιστούν οι αρμοί ενός έργου το οποίο φιλοδοξεί να ερμηνεύσει σε μέλλοντα χρόνο τις σκοτεινές πτυχές που περιγράφουν τα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής και της ανθρώπινης αγωνίας».

Η αφηγηματική διείσδυση της συγγραφέα επιλέγει να στηριχτεί σε τέσσερις άξονες διάττορης αξίας κατά την πορεία του Μίκη: το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, το Κίνημα των Λαμπράκηδων (1963-1967), το Πατριωτικό Μέτωπο (Παμ 1967-1974) και την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» (2010-2013). Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα ισορροπήσει η εξελικτική πορεία του λαϊκού τραγουδιού ακροπατώντας κάθε φορά στα γεγονότα εκείνα που πρωταγωνίστησαν στον δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και αναδεικνύοντας τον ρόλο του έντεχνου λαϊκού ρεπερτορίου τόσο στο επαναστατικό και πολιτικό γίγνεσθαι όσο και στην καθημερινή πορεία στη ζωή.

Η Βούλγαρη στρέφει τους αφηγηματικούς της προβολείς και φωτίζει τον μουσουργό των μεγάλων συμφωνικών έργων που, δυστυχώς, οι Έλληνες γνωρίζουν ελάχιστα έως καθόλου, τον συνθέτη των ποιητικών ορατορίων, των επαναστατικών τραγουδιών, του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού και της μετασυμφωνικής μουσικής. Τον δημιουργό των μουσικών δρόμων που περνούν μέσα από τη βυζαντινή μουσική, την ποίηση και την παραδοσιακή μουσική για να καταλήξουν, σαν βέλος βαθιά χωμένο στην καρδιά του ανθρώπου, του Έλληνα αλλά και της οικουμένης. Και ταυτόχρονα φωτίζει τον αγωνιστή, τον άνθρωπο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη συνοδοιπορία, στην ανάδειξη της λαϊκής κυριαρχίας, στην επικράτηση και στη σταθεροποίηση της δημοκρατίας και των ανθρωπιστικών αξιών, στην ανθρωπιά, στη ρυθμική διάσταση της εξέγερσης που οραματίζεται να αλλάξει τον κόσμο, «για να λάμψει σαν άστρο».

Σημαντικές οι συναντήσεις του μεγάλου δημιουργού με την ποίηση. Συναντήσεις που γίνονται εφαλτήρια κορυφαίων πολιτισμικών στιγμών και φέρνουν την υψηλή ποίηση στο σπίτι κάθε Έλληνα, παραδίδοντας στον τελικό αποδέκτη της την αισθητική της ελεύθερης σκέψης και της ορμητικής δύναμης της μουσικότητας. Η κορυφαία ποιοτική αναμέτρηση των δημιουργών αγκαλιάζει την ποίηση, τη βγαλμένη από την ψυχή του λαού και της δείχνει έναν νέο δρόμο για να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει και πάλι. Ολόισια στην καρδιά του. Σε μια σπάνια στιγμή στην παγκόσμια Ιστορία η μουσική δίνει φτερά στη σκέψη, οδηγώντας στην υπέρβαση των αισθήσεων και στην πολιτισμική νοηματοδότηση μιας ολόκληρης χώρας με έναν τρόπο απαράμιλλο που δύσκολα μπορεί κανείς να αγνοήσει, καθώς την καθιστά κτήμα του εσαεί μέσα από τη δωρικότητα μιας φωνής που συγκυριακά έρχεται να συνταχθεί στο θαύμα.

Εξαιρετικά γοητευτικό στοιχείο του βιβλίου είναι το διάνθισμά του με κείμενα του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, με έγγραφα και επιστολές του, εμποτισμένα στις ιδέες και στους οραματισμούς του, στις πολιτικές επιλογές και στις πράξεις που επηρέασαν τις εξελίξεις στην πάροδο όλων αυτών των χρόνων. Κείμενα που αναδεικνύουν τη σκέψη του, την ανάγκη του να διαποτιστεί το έργο του από τις πεποιθήσεις, τους στοχασμούς, τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις, τις πολιτικές του τοποθετήσεις, τον πατριωτισμό και τις θέσεις του για μια κοινή πορεία στη ζωή, μια συλλογική διαχείριση της ελευθερίας, της ισονομίας, της δημοκρατίας.

Ένα σημαντικό βιβλίο για τον Μίκη όλων, γραμμένο με βαθιά συναίσθηση της οικουμενικότητας του Μίκη Θεοδωράκη, έμπλεο αγάπης και ευαισθησίας που βοηθά τον αναγνώστη να ακολουθήσει τα βήματα μιας «διαδικασίας κατάκτησης της πνευματικής κληρονομιάς» εκείνης της τεράστιας που κληροδότησε σε όλους μας, ακόμα και σε όσους αμφισβήτησαν τις επιλογές του ή σκόπιμα καταφέρθηκαν εναντίον του για να αμαυρώσουν το ανυπέρβλητο μέγεθός του, ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας. Ο Μίκης μας.

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας: Ένα βιβλίο από τους Αναστασία Βούλγαρη και Μίκη Θεοδωράκη