Πρωτότυπα χειρόγραφα σχέδια του Ιουλίου Βερν, αντικείμενα από μεγάλα κινηματογραφικά blockbusters, όπως ο «Godzilla» και το «Jurassic Park», το εντυπωσιακό κράνος του άκρως δημοφιλή Σκοτεινού Άρχοντα Darth Vader από το «Star Wars», συγκεντρώνονται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ζωντανεύουν εξωπραγματικούς κόσμους που έχουμε γνωρίσει μόνο μέσα από χαρακτηριστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έγραψαν ιστορία και ακόμα και σήμερα καταφέρνουν να φέρνουν στο μυαλό μας εικόνες από το μέλλον, αλλά και από το παρελθόν ταυτόχρονα.

Από την Κατερίνα Ηλιάκη

Το ταξίδι συνεχίζεται σε χαμένες πόλεις, μυθικά τέρατα, εξωγήινες απειλές και πολλά ακόμη συναρπαστικά στοιχεία, που συνθέτουν τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων δεκαετιών. Και κάπως έτσι θα βρεθείς να εξερευνάς πολύχρωμους γαλαξίες με εξωγήινους του «Alien», να παρατηρείς εμβληματικές διαστημικές στολές από παραγωγές, όπως το «Star Trek» και το «Interstellar», μέχρι να συναντήσεις πρωτότυπα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας.

Όλα αυτά στην έκθεση «Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο», που συνεχίζεται έως τις 14 Ιανουαρίου 2018, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με τη στήριξη της COSMOTE, που μέσα από διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η λογοτεχνία, το design και ο κινηματογράφος, μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε την επιρροή της επιστημονικής φαντασίας στη σύγχρονη κουλτούρα και να ξεκινήσουμε ένα διαφορετικό ταξίδι.

Φωτογραφία © Tristan Fewings, Getty

Οι τέσσερις συναρπαστικές ενότητες της πρωτότυπης έκθεσης

Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί ο Ελβετός ιστορικός και συγγραφέας Patrick Gyger, χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να μας μυεί στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα με τίτλο τα «Παράξενα ταξίδια» λειτουργεί ως εισαγωγή, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμη και όσων δεν γνωρίζουν πολλά για το είδος. Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να εξερευνήσεις τις άγνωστες περιοχές της Γης και των πλανητών, να περιπλανηθείς σε χαμένες πόλεις, να αντιμετωπίσεις δεινόσαυρους και να ταξιδέψεις για λίγα λεπτά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Οδύσσεια του Διαστήματος και οι Θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι

Στη συνέχεια, μετά την εξερεύνηση του πλανήτη Γη, θα είσαι πλέον έτοιμος να φτάσεις λίγο πιο μακριά, στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης, και να κάνεις τα πρώτα σου βήματα σε άγνωστους πλανήτες. Στην «Οδύσσεια του Διαστήματος», μπορείς να περιηγηθείς ανάμεσα σε αντικείμενα από ταινίες, όπως οι «Στενές επαφές τρίτου τύπου», «Aliens», «Stargate», «Star Trek», «Star Wars», «Interstellar», «Independence Day», καθώς και σε έργα βασισμένα στο «Alien», το «Disctrict 9» και το «First Men in the Moon». Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει η interactive ανάθεση του Territory Studio, που βασίζεται στο «The Martian» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Η επιστροφή στον πλανήτη Γη έρχεται στους «Θαυμαστούς καινούριους κόσμους». Εκεί, θα μεταφερθείς στις πόλεις του μέλλοντος και θα ανακαλύψεις εμβληματικά κείμενα, όπως το «The Handmaid’s Tale» της Μάργκαρετ Άτγουντ, το «Fahrenheit 451» του Ρέι Μπράντμπερι, το «The Hunger Games» της Σουζάν Κόλινς, το «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Άντονι Μπέρτζες και το «1984» του Τζορτζ Όργουελ.

«Ταξίδι στη Σελήνη» (Le Voyage dans la Lune) του Georges Méliès / 1902, Γαλλία

Το ταξίδι ολοκληρώνεται, στην ενότητα τα «Απώτατα σύνορα», που σου δίνει την ευκαιρία να προχωρήσεις σε μία εσωτερική εξερεύνηση και να αμφισβητήσεις ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας, μέσα από την επαφή με cyborgs, κλώνους και ρομπότ σε βιβλία-ορόσημα, όπως ο Φράνκενσταϊν, αλλά και ταινίες και σειρές, όπως οι «Back to the Future», «Doctor Who», «Donnie Darko», «eXistenZ», «The Terminator», «Total Recall».

Σε όλες τις αίθουσες εκτίθενται εμβληματικά βιβλία από όλο τον κόσμο, αυθεντικά χειρόγραφα σπουδαίων συγγραφέων, ενώ για πρώτη φορά διατίθεται και σπάνιο υλικό, pulp περιοδικά και κόμικς. Παράλληλα, προβάλλονται τηλεοπτικά κλιπ και στιγμιότυπα από ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, που μας ταξιδεύουν από τον 19ο αιώνα στο σήμερα και στο μέλλον. Εξερεύνησε μυστήρια που μένουν ακόμη να ανακαλυφθούν!

Κεντρική φωτογραφία θέματος: © Dan Tobin Smith | Σχεδιασμός: Praline

Φωτογραφία © Dan Tobin Smith | Σχεδιασμός: Praline

Η έκθεση «Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο» συνεχίζεται έως τις 14 Ιανουαρίου 2018, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με την υποστήριξη της COSMOTE.