Ένα ταξίδι στην παιδικότητά μας με όχημα τη συλλογή παλιών παιχνιδιών που πρόσφατα απέκτησε το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και μια σειρά ζωγραφικών έργων και κατασκευών του Τάσου Μαντζαβίνου, επιχειρεί το ΙΑΜΥ, υπακούοντας στο εξόχως ποιητικό σύνθημα «μόνη πατρίδα, τα παιδικά μας χρόνια!».

Η Συλλογή της Μάξι Λεούση (Maxie Leoussis) περιλαμβάνει πορσελάνινες κούκλες, πολύχρωμες γκέισες, πιάνα-παιχνίδια, διάφορα ζωάκια και μικρογραφικά αντικείμενα-έπιπλα που συνέθεταν το κουκλόσπιτο της εποχής. Υπάρχουν ακόμη αντιπροσωπευτικά παιχνίδια, τα περισσότερα τσίγκινα ή ξύλινα από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα.
Η έκθεση συμπληρώνεται από την παρουσία ενός ζωγράφου, γνωστού για την αγάπη και τις ανεξάντλητες συλλογές του για ό,τι έχει σχέση με τον κόσμο του παιχνιδιού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Τρισδιάστατες κατασκευές λειτουργούν σαν προέκταση της ζωγραφικής τραβώντας δάνεια από τη γλυπτική. O Τάσος Μαντζαβίνος χρησιμοποίησε το χρώμα, το σχέδιο, τη σύνθεση, μα συμπλήρωσε με πολλά ετερόκλητα παράξενα αντικείμενα. Τα πήρε από το Μοναστηράκι και τα έδεσε με την τέχνη του. Ζαροκούτια, σβούρες και φιδάκια καταλαμβάνουν για ένα μήνα το ΙΑΜΥ και μας προσκαλούν σε παιχνίδι με την Τέχνη.

Ιδέα – σχεδιασμός έκθεσης: Ντίνα Αδαμοπούλου
Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς