Το θέατρο «Κιβωτός» παρουσιάζει από τις 12 Φλεβάρη και για 30 μόνο παραστάσεις την σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου “Ταρτούφος ή Οι απατεώνες’’, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Πρόκειται για μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου του Μολιέρου, σε νέα έμμετρη μετάφραση του βραβευμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα.

Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος μικροαπατεώνας που παρουσιάζεται ως  υπέρμαχος της ενάρετης ζωής, φιλοξενείται από μια πλούσια, αστική οικογένεια του Παρισιού και διαταράσσει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις επηρεάζοντας τον πατέρα της οικογένειας, Οργκόν. Παρόλες τις εκκλήσεις των υπολοίπων να τον πείσουν ότι ο Ταρτούφος είναι κατ’ επίφαση μόνο άνθρωπος της εκκλησίας, ο Οργκόν επιμένει ότι η παρουσία του μέσα στο σπίτι είναι προς όφελος ολόκληρης της οικογένειας.

Είναι τελικά ο Ταρτούφος επικίνδυνος όπως τον περιγράφουν ή είναι ένας κοινός απατεώνας που είχε την “ατυχία” να πέσει μέσα στο λάκκο των λεόντων, σε μια οικογένεια που είναι και οι ίδιοι θιασώτες μιας υποκριτικής στάσης ζωής;

Μήπως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν και ο Οργκόν δεν είναι ένα αφελές υποχείριο αλλά έχει έναν άλλο λόγο που επέτρεψε στον Ταρτούφο να αναστατώσει την οικογένειά του;

Ο Ταρτούφος είναι ένα έργο που η λογοκρισία της εποχής του, εμπόδισε την παρουσίαση του επί πέντε χρόνια. Χρειάστηκε τη στήριξη του Βασιλιά, του Λουδοβίκου XIV, για να γνωρίσει στο τέλος πρωτοφανή επιτυχία, σε βαθμό που το όνομα ‘’Ταρτούφος΄΄ να έχει καταχωρηθεί στο επίσημο λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας, ως συνώνυμο της λέξης΄΄απατεώνας΄΄.

Ταυτότητα παράστασης

 

Μετάφραση:Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης,  Μανώλης Δούνιας 

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Ενδυματολόγος: Κωνσταντίνος Ζαμάνης-Miltos Couture

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δάφνη Ηλιοπούλου

Επιμέλεια Κίνησης: Θεμιστοκλής Παυλής

Πρωτότυπη Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Ταυτότητα παράστασης: Πανκ Τανκ

Βοηθός Σκηνοθετών: Δήμητρα Βαμβακάρη

Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη

Οργάνωση παραγωγής: Σωτήρης Μίχας

Προβολή / Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Πρωταγωνιστούν

Αιμίλιος Χειλάκης

Άλκις Κούρκουλος

Ράνια Οικονομίδου

Αθηνά Μαξίμου

Άγγελος Μπούρας

Γιάννα Παπαγεωργίου

Αλέξανδρος Βάρθης

Γιώργος Λιάντος

Τσιμάρας Τζανάτος

Φραγκίσκη Μουστάκη

 

Διάρκεια: 105′

 

Το βιβλίο Ταρτούφος ή ο απατεώνας του Molière σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.