H πρώτη ενότητα του Ταπεινού Παραδείσου αποτελεί συλλογή από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στη PhotoBiennale 2010 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη. Η δεύτερη και μεγαλύτερη ενότητα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Η Ευγενία Κουμαντάρου εκθέτει έργα από τις φωτογραφικές περιηγήσεις της στην Τήνο τα τελευταία είκοσι χρόνια, αποτυπώνοντας κάθε φορά μια διαδρομή εξωτερικής και εσωτερικής αναζήτησης.

Αρχικά, με την καλλιτεχνική ματιά, το τοπίο και η ζωή των Κάτω Μερών της Τήνου μεταμορφώνονται σε έναν ταπεινό παράδεισο που ξεκινά από τα μεσαιωνικά χρόνια. Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν αυτό το «χειροποίητο νησί», όπως το αποκαλούσε ο Καστοριάδης, μέσα από καμπυλωτές πεζούλες, περιφερόμενες ξερολιθιές, κυκλικά αλώνια και τετραγωνισμένα χωράφια. Τα πορτρέτα αποκαλύπτουν τη σκληρή ζωή στα πρόσωπα των χωρικών, ενώ ιδιαίτερη τρυφερότητα και λυρισμός χαρακτηρίζει τις εικόνες των ζώων, που ζουν αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την ευημερία των αγροτών.

Στη δεύτερη ενότητα, καθώς η Κουμαντάρου αφαιρεί το πλαίσιο και στη συνέχεια τις απτές λεπτομέρειες, στρέφεται προς μια μεταφυσική προσέγγιση. Στις εικόνες διαχέεται σκοτάδι και φως, που αιωρούνται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Αισθησιακές φόρμες αναδύονται από τις σκιές, γαληνεύοντας την ψυχή και αποκαλύπτοντας πως ο ταπεινός παράδεισος που αναζητούμε έξω, ενδεχομένως να βρίσκεται ήδη μέσα μας.

Αυτήν τη διαδρομή αναζήτησης καλείτε να ακολουθήσει ο θεατής.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση 100 σελίδων, με κείμενα του Δημήτρη Παυλάκη και της Ευγενίας Κουμαντάρου.

Επιμέλεια έκθεσης: Βασίλης Πασχάλης, Βίκυ Λεμονή

Σύντομο βιογραφικό

Η Ευγενία Κουμαντάρου είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Princeton της Αμερικής. Από το 1989, ασχολείται με φωτογραφήσεις για τον ελληνικό τύπο και, ως ιδρυτικό μέλος, για το περιοδικό Odyssey. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται σε θέματα εμπνευσμένα από το Αιγαίο. Ατομικές εκθέσεις της έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, και αλλού.