Την αφρόκρεμα των πολωνικών κινούμενων σχεδίων θα έχουν την ευκαιρία οι Αθηναίοι κινηματογραφόφιλοι να απολαύσουν στην Ταινιοθήκη

της Ελλάδος (Ιεράς Οδού 48), από 13 έως 19 Οκτωβρίου 2011, στο εβδομαδιαίο αφιέρωμα που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων, υπό την αιγίδα της Πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Από τον Zbigniew Rybczyński, βραβευμένο με Όσκαρ για τη μικρού μήκους ταινία animation, “Tango”, μέχρι τον νεαρό Damian Nenow και την αριστουργηματική ταινία του “Paths of Hate”, που σαρώνει τα διεθνή βραβεία, οι Πολωνοί animators συνεχίζουν μια μακρά καλλιτεχνική παράδοση, που συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες με τη μουσική και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις με το χιούμορ.

Έχοντας, οι περισσότεροι, σπουδάσει στη φημισμένη Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ, και μέσα από τα διάφορα στούντιο παραγωγής, κατάφεραν να δημιουργήσουν ολόκληρο αισθητικό ρεύμα στον χώρο των κινούμενων σχεδίων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο επιμελητής Krzysztof Stanislawski επέλεξε σαράντα τέσσερις ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και το 2011, συγκροτώντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα του Πολωνικού Animation.