Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Πρόγραμμα

… στις 22-30 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Με ένα πρόγραμμα ειδικά αφιερωμένο στα παιδιά αποχαιρετά τη χρονιά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας για τους μικρούς σινεφίλ τέσσερις αριστουργηματικές μεγάλου μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Δανία.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2012
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες Jungle Jack των Στέφαν Φγιέλντμαρκ/Stefan Fjeldmark και Φλέμινγκ Κουίστ Μέλερ/Flemming Quist Møller (22/12, 11:30 και 23/12, 16:00), Σαμψών και Σάλλυ / Samson & Sally (22/12, 16:00 και 23/12, 11:30), Ο πόλεμος των πουλιών / War of the Birds (29/12, 11:30 και 30/12, 16:00) και Υπόγεια διαδρομή για τον Παράδεισο / Dreaming of Paradise (29/12, 16:00 και 30/12, 11:30) του Γιάνικ Χάστρουπ/Jannik Hastrup.

Οι προβολές των ταινιών θα πλαισιώνονται από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη βιωματική και παιγνιώδη μάθηση τα παιδιά θα απασχοληθούν με διαδραστικά  και ομαδικά παιχνίδια, θα φτιάξουν τη δική τους ταινία με την τεχνική του blue box, θα παίξουν παντομίμα, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους λύνοντας σταυρόλεξο και θα δημιουργήσουν  παζλ και κολάζ με θέμα τους ήρωες της ταινίας.

Τη σύλληψη, εκπόνηση και εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποίησε η μουσειοπαιδαγωγός Ευαγγελία Σοφή, ενώ στην εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλλαν με τη συνδρομή τους οι εκπαιδευτικοί Παρασκευή Γκαϊτατζή και Δήμητρα Αδάμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ημέρα του παιδικού προγράμματος, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012, είναι αφιερωμένη στην σειρά δράσεων «Τα Χριστούγεννά τους αλλιώς». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οι ταινίες Jungle Jack και Σαμψών και Σάλλυ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Οι ταινίες και οι παράλληλες δραστηριότητες

Jungle Jack
(Δανία, 1993)
Σκηνοθεσία: Στέφαν Φγιέλντμαρκ / Stefan Fjeldmark, Φλέμμινγκ Κουίστ Μέλλερ / Flemming Quist Møller Σενάριο: Flemming Quist Møller. Έγχρωμο, 75΄

Ο Jungle Jack είναι ένα χαριτωμένο και σπάνιο ζωάκι της ζούγκλας. Η Ισαβέλλα, σταρ του κινηματογράφου, και ο πλούσιος σύζυγός της, Κόνραντ, θέλουν να τον αιχμαλωτίσουν, έτσι ώστε να παίξει στην επόμενη ταινία της Ισαβέλλας. Ο Jungle Jack καταφέρνει να ξεφύγει, κρυμμένος σε ένα πλοίο με προορισμό την Ευρώπη. Φτάνοντας εκεί, θα βρει καταφύγιο στο ζωολογικό κήπο μιας πόλης. Ωστόσο, η Ισαβέλλα και ο Κόνραντ το μαθαίνουν και προσπαθούν ξανά να τον αιχμαλωτίσουν.
Παράλληλες δραστηριότητες: Μικρή περιήγηση στο χώρο του Μουσείου, παιχνίδι με καρτέλες για την ταινία, γράμμα στον Jungle Jack, δημιουργία ταινίας με την τεχνική του blue box και κατασκευή ομοιώματος Jungle Jack.

Σαμψών και Σάλλυ
(Δανία, 1984)
Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ / Jannik Hastrup Σενάριο: Bent Haller (μυθιστόρημα), Jannik Hastrup. Έγχρωμο, 63’

Ο Σαμψών είναι μια λευκή φάλαινα, όπως και ο θρυλικός Μόμπι Ντικ, για τον μύθο του οποίου ο Σαμψών δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, πιστεύοντας μάλιστα ότι ζει ακόμα. Η Σάλλυ είναι μια γλυκιά μικρή θηλυκή φάλαινα, που γίνεται δεκτή στην ομάδα του Σαμψών, όταν φαλαινοθήρες σκοτώνουν τη μητέρα της. Οι δύο φάλαινες γίνονται στενοί φίλοι και ξεκινούν ένα ταξίδι για να βρουν τον Μόμπι Ντικ, ο οποίος, όπως λέγεται, θα σώσει τις φάλαινες από όλους τους κινδύνους.
Παράλληλες δραστηριότητες: Παιχνίδι με καρτέλες για την ταινία, παντομίμα, συζήτηση για τους κινδύνους των φαλαινών, παιχνίδι με πίνακα φελλού, επιδαπέδιο σταυρόλεξο και ζωγραφική.

Ο πόλεμος των πουλιών
(Δανία, 1990)
Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ / Jannik Hastrup Σενάριο: Bent Haller. Έγχρωμο, 68΄

Σε ένα δάσος όπου τα πουλιά ζουν ειρηνικά, κάνει ξαφνικά την επίθεσή του ένα αρπακτικό, ο τρομερός Φάγκιν, καταστρέφοντας μια φωλιά με αυγά. Ένα από αυτά, ωστόσο, κατρακυλάει μακριά, και ένα σπουργίτι αποφασίζει να το σώσει, κλωσώντας το. Από αυτό το αυγό γεννιέται ο Όλιβερ και μαζί με την Ολίβια, εξεγείρονται κατά του Φάγκιν. Ετοιμάζουν το τέλειο σχέδιο, όμως υπάρχει ένας προδότης στο δάσος…
Παράλληλες δραστηριότητες: Μικρή περιήγηση στο χώρο του Μουσείου, ερωταποκρίσεις με θέμα τα πουλιά, παντομίμα, δημιουργία ταινίας με την τεχνική του blue box, κατασκευή και κολάζ με χαρτόνι.

Υπόγεια διαδρομή για τον Παράδεισο
(Δανία, 1987)
Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ / Jannik Hastrup Σενάριο: Jannik Hastrup, Bent Haller. Έγχρωμο, 80΄

Κάποτε στο μέλλον, οι άνθρωποι έχουν καταφύγει στο εσωτερικό της γης, καθώς η επιφάνειά της καταστράφηκε από την έλλειψη σεβασμού για την οικολογική ισορροπία και την επακόλουθη ρύπανση. Η μικρή Σπάικι, έχοντας ακούσει για όλα αυτά από τη γιαγιά της, και μην αντέχοντας τη σκληρότητα των «Αρουραίων» που έχουν πλέον υποδουλώσει το ανθρώπινο γένος, γίνεται μέλος μιας ομάδας επαναστατών: στόχος τους, να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επιφάνεια. Στο δρόμο τους συναντούν τον Νταμντάμ και μαζί θα ζήσουν μια σειρά από περιπέτειες, οδεύοντας προς τον Παράδεισο. Παράλληλες δραστηριότητες: Περιήγηση στο χώρο του Μουσείου, ερωταποκρίσεις με θέμα το περιβάλλον, παιχνίδι μάθησης για σημαντικά οικολογικά ζητήματα, παζλ με θέμα την τελευταία εικόνα της ταινίας, παιχνίδι μνήμης με κάρτες που απεικονίζουν σκηνές από την ταινία, κατασκευή με οικολογικά υλικά και δημιουργία ταινίας με την τεχνική του blue box.

Κάθε πρόγραμμα (προβολή ταινίας και εκπαιδευτικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες) έχει διάρκεια τριών ωρών, και απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Ο μέγιστος αριθμός των παιδιών – συμμετεχόντων είναι 50.