«Οτάρ Ιοσελιάνι: Η ανέμελη ζωή» τιτλοφορείται το νέο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης,…

… το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι)

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή τριών ταινιών του Οτάρ Ιοσελιάνι / Otar Iosseliani: Ήταν ένας τραγουδιστής κότσυφας / There Was Once a Singing Blackbird (6/12 & 9/12), Παστοράλε /Pastorale (7/12) και Φυλλοροή / Falling Leaves (8/12). 

Μιλώντας για το έργο του, ο Οτάρ Ιοσελιάνι αναφέρει: «Οι ταινίες μου δεν ήταν ενάντια στο σύστημα. Η πολιτική δεν με ενδιέφερε. Απλώς ήταν  α-σοβιετικές και αδιαφορούσαν για το καθεστώς, σαν αυτό να μην υπήρχε. Κι αυτό ήταν κάτι ανεπίτρεπτο». Αυτό το σχόλιο ορίζει με σαφήνεια μια θαρραλέα κινηματογραφική αντίληψη και πρακτική των τριών ταινιών που γύρισε στην πατρίδα του, τη Γεωργία, προτού πάρει το δρόμο της εξορίας. Παρόλο που οι ταινίες μπλοκαρίστηκαν πολλαπλώς από τη σοβιετική λογοκρισία της εποχής, κατάφεραν να κατακτήσουν το δυτικό κοινό με την ανάλαφρη χάρη τους, την αυθεντικότητα της κινηματογραφικής τους γραφής, την ελευθερία της έκφρασης και τη χαρά της ζωής που τις χαρακτηρίζουν, καθιερώνοντας τον ψιλόλιγνο κύριο από την Τιφλίδα στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.

Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.