Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα (21/11-27/11) φέρνει έναν μικρό αριθμό ταινιών, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία τους. Ο Μάρτιν Σκορσέζε επιστρέφει στα 77 του πλέον χρόνια (είχε γενέθλια πριν από λίγες ημέρες), με τον «Ιρλανδό» στην αγαπημένη του θεματολογία, αυτή της αμερικανικής μαφίας, με νέα, όμως πνοή και μια αναπάντεχη συνεργασίη με την εταιρεία διανομής του Netflix. Κάποιοι μιλούν για μια ταινία που θα αποτελέσει σταθμό στην κινηματογραφική ιστορία και έχει έρθει η ώρα του ελληνικού κοινού να την απολαύσει.

Ακόμα, η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» αποτελεί μία ταινία μυστηρίου με δύο γυναικείους χαρακτήρες να προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος και ουσιαστικά, να βρουν η μία την άλλη. Μία διεθνώς βραβευμένη ταινία από την Βόρεια Μακεδονία, με τίτλο «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια», της σκηνοθέτριας Teona Strugar Mitevska φέρνει σε πρώτο πλάνο τις έμφυλες διαφορές της ορθόδοξης εκκλησίας, με μία γυναίκα να είναι έτοιμη να κάνει την επανάστασή της έναντι της συντηρητικής κοινωνίας που την καταδιώκει. Και τέλος, «Οι Άγγελοι του Τσάρλι», άλλη μία αμιγώς γυναικεία ταινία, έρχονται σε ανανεωμένη έκδοση με νέο καστ και νέες κατασκοπικές περιπέτειες.


Ο Ιρλανδός

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Αλ Πατσίνο και ο Τζο Πέσι πρωταγωνιστούν στον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε, μια επική ιστορία για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, μέσα από τα μάτια του βετεράνου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου Φρανκ Σίραν, ενός απατεώνα και εκτελεστή που συνεργάστηκε με διαβόητες μορφές του 20ού αιώνα. Καλύπτοντας διαφορετικές δεκαετίες, η ταινία παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της Αμερικανικής Ιστορίας, την εξαφάνιση του θρυλικού ηγέτη του εργατικού συνδικάτου Τζίμι Χόφα, και μας ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο στα μυστικά μονοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές διαδικασίες, τις αντιπαλότητες και τις διασυνδέσεις με πολιτικούς.

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, η τρίτη ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα μετά την Έκρηξη και τη Χώρα Προέλευσης, παρακολουθεί δυο γυναίκες, μια αστυνομικό, πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής, και μια εργάτρια σε ένα εργοστάσιο παραγωγής χελιών, που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στη Δυτική Ελλάδα. Όταν μια μυστηριώδης αυτοκτονία θα φέρει τα πάνω-κάτω στη μικρή πόλη και θα πυροδοτήσει έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών που μέχρι χθες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά από τη συνάντησή τους μπορεί να κρέμεται η σωτηρία τους. Μια ταινία για τη χαμένη αξιοπρέπεια, τη λύτρωση και τα μυστικά που κρύβουν οι βάλτοι, συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας.

Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια

Σκηνοθεσία: Teona Strugar Mitevska

Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού.

Οι άγγελοι του Τσάρλι

Σκηνοθεσία: Elizabeth Banks

Η υπέροχη κωμικός και για δεύτερη φορά σκηνοθέτιδα Elizabeth Banks (Pitch Perfect 2) κρατάει τα ηνία της επόμενης γενιάς των ατρόμητων Αγγέλων του Τσάρλι αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Στο τολμηρό αυτό εγχείρημα η Kristen Stewart (Twilight), η Naomi Scott (Aladdin) και η νεοφερμένη Ella Balinska δίνουν σάρκα και οστά στους Αγγέλους του Τσάρλι σε μία απολαυστική, διασκεδαστική και, όπως είναι αναμενόμενο, καταιγιστική περιπέτεια. Μεταμφιέσεις, εξωτικά μέρη, ανατροπές, χιούμορ, γυναικεία αλληλεγγύη, εντυπωσιακές σκηνές δράσης και ειδικά για την ταινία τραγούδια της Ariana Grande ντύνουν το νέο αυτό κεφάλαιο της θρυλικής ομάδας.