Σ΄ ένα μακρινό χωριό της Κίνας, το όνειρο κάθε παιδιού είναι να επιλεχθεί από τους κρατικούς απεσταλμένους και να σπουδάσει στη

Από τη Φαίη Πιτσιλίδου

Σχολή χορού του Πεκίνου. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα για τον παγκοσμίου αναγνώρισης χορευτή κλασσικού μπαλέτου Li Cunxin.

Η ταινία «Ο τελευταίος χορευτής του Μάο» είναι βασισμένη στη ζωή του διάσημου χορευτή εξιστορώντας τη διαδρομή του μέχρι την κορυφή.

Η θεματική της είναι από μόνη της θελκτική, καθώς αφορά το μπαλέτο, πόσο μάλλον αν προσθέσει κανείς τα συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα που έχει βιώσει ο χορευτής. Έφυγε από τη θαλπωρή των γονιών του σε μικρή ηλικία και πάλεψε για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του από την κτητική  διάθεση της κομμουνιστικής Κίνας.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Bruce Beresford (Driving Daisy, Tender Mercies), μοιάζει να φοβάται, αφού αρκείται στην ασφάλεια που του προσφέρει η ομορφιά του χορού, στρέφοντας την κάμερα σχεδόν αποκλειστικά στις καταπληκτικά εκτελεσμένες από τον πρωταγωνιστή Chi Chao χορογραφίες. Αποφεύγει να εμβαθύνει στα κοινωνικοπολιτικά θέματα που προκύπτουν, αφού τα χρησιμοποιεί περισσότερο για να εντείνει το δράμα, παρά για να θέσει κοινωνικούς προβληματισμούς.

Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η τεχνική του φλας μπακ που χρησιμοποιεί για να ξετυλίξει την πλοκή, όπως επίσης και οι σκηνές όπου όλα όσα ο Li Cunxin έχει διδαχθεί στην Κίνα, έρχονται σε αντίθεση με  τις φιλελεύθερες ιδέες και τη χίπικη κουλτούρα της Αμερικής.

Οι ερμηνείες του Bruce Greenwood, ως διευθυντή του μπαλέτου του Χιούστον και του Kyle MacLachlan, ως δικηγόρου, παίζουν θετικό ρόλο στην ταινία, χωρίς όμως να αρκούν για να την απογειώσουν.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Bruce Beresfordπαραγωγή: Jane Scott

Σενάριο: Jan Sardi (βασισμένο στην ομώνυμη βιογραφία του Li Cunxin)
Πρωταγωνιστούν:
Chi Chao
Bruce Greenwood
Kyle MacLachlan