Η ζωή και η καλλιτεχνική πορεία της διάσημης Γαλλίδας γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ, είχαν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Μπρουνό Νίτεν, το 1988, με την Ιζαμπέλ Ατζανί να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο. Αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης Μπρουνό Ντιμόντ, μέσω της ταινίας του Καμίλ Κλοντέλ 1915”, μας μεταφέρει στο άσυλο ανιάτων του Μοντερβέργκ, στη Νότια Γαλλία, τον παγωμένο χειμώνα του 1915.

Από την Τζένη Τσόκα

Η Καμίλ Κλοντέλ (Ζιλιέτ Μπινός), γλύπτρια, αδελφή του ποιητή και διπλωμάτη Πωλ Κλοντέλ, μούσα και σύντροφος του επίσης διάσημου γλύπτη Ωγκύστ Ροντέν, βρίσκεται έγκλειστη κατόπιν πρωτοβουλίας της οικογένειας της σε ένα άσυλο φρενοβλάβών. Μεταξύ γιατρών, νοσοκόμων και ψυχικά ασθενών ατόμων, η Κλοντέλ νιώθει τον ψυχισμό της να κλονίζεται και στρέφεται στην απομόνωση. Η μόνη της επαφή με τον έξω κόσμο που συνάμα αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα διαφυγής της, είναι οι λιγοστές συναντήσεις με τον αδερφό της Πωλ και η συχνή τους αλληλογραφία.

Ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα, ο Ντιμόν δεν μας παρουσιάζει άλλη μία, κατά το σύνηθες, φιλμική βιογραφία ενός διάσημου προσώπου, αλλά εστιάζει κυρίως σε στιγμιότυπα με μοναδικές δραματικές ψυχογραφικές εκφράσεις, όπως αυτές θα αποτυπώνονταν σε φωτογραφικό φίλμ. Στην πραγματικότητα, το σενάριο του Ντιμόν που βασίζεται σε ελάχιστα ιατρικά αρχεία και σε κάποιες επιστολές μεταξύ της Καμίλ και του Πωλ, παρουσιάζει μόνο τρεις μέρες απραξίας από την σκληρή καθημερινότητα που βιώνε η γλύπτρια επί είκοσι εννέα έτη. Ο Ντιμόντ, άξια έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένας ταλαντούχος με χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες σκηνοθέτης, καθώς προτιμά οι ταινίες του να προσεγγίζουν κατά πολύ την πραγματικότητα. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε ψυχιατρική κλινική με πραγματικούς ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό έτσι ώστε να βοηθήσει, όπως λέει, τους ηθοποιούς να ενταχθούν καλύτερα στο κλίμα του δράματος.

Η χαρισματική ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, έχοντας στις αποσκευές της, πάνω απά 50 ταινίες και το Όσκαρ του δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία “ο Άγγλος Ασθενής”, έρχεται να υποδυθεί εξαιρετικά την Καμίλ Κλοντέλ, έναν ακόμη ρόλο-πρόκληση στην καριέρα της. Η Μπινός δίνει στην Κλοντέλ έναν τόνο δραματικότητας και ουδετερότητας. Στοιχειωμένη από τις σκιές του πρόσφατου παρελθόντος, βυθίζεται στην μοναξιά της. Η ρήξη με τον δάσκαλο και εραστή της Ροντέν, που η ίδια θεωρεί κύρια αιτία του εγκλεισμού της, η αρνητική στάση της μητέρας της να την επισκεφθεί, η προσκόλληση του αδερφού της στην καθολική του πίστη και η γνώμη της κοινωνίας ότι οι γυναίκες πρέπει να παραδίνονται άνευ όρων σε αυτό που οι άλλοι αποφάσισαν για εκείνες, την σπρώχνουν στην αποξένωση και την υποχρεώνουν να αφεθεί αμαχητί στη μοίρα της. Η Μπινός με μία “παθητική” για τις ανάγκες του ρόλου στάση χρησιμοποιεί τέλεια τις εκφράσεις του προσώπου της, αποδίδοντας στο μέγιστο το ψυχογράφημα της Κλοντέλ.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες με συγκεκριμένη αρχή- μέση- τέλος, γρήγορες εναλλαγές πλάνων, έντονους και δραστήριους διαλόγους, σίγουρα η Καμίλ Κλοντέλ 1915, δεν θα σας ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Με περισσότερα από 19 βραβεία στο ενεργητικό του, ο Ντιμόντ μας παρουσιάζει μία σκληρή και μοναχική ταινία που με αργά γκρο πλαν, ακραία και έντονα νατουραλιστικά στοιχεία, αθόρυβους ήχους που ξεχειλίζουν μοναξιά, θα δικαιώσει απόλυτα τους λάτρεις του συγκεκριμένου ύφους.

Καμίλ Κλοντέλ 1915

Σκηνοθεσία: Μπρουνό Ντιμόντ

Σενάριο: Μπρουνό Ντιμόντ (Βασισμένο στις επιστολές της Καμίλ και του Πωλ Κλοντέλ)

Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Ζαν Λουν Βενσάν, Εμμανοέλ Κάουφμαν, Μάριον Κέλερ

Διάρκεια: 97

Διανομή: Odeon