Οι απαιτητικοί ρυθμοί εργασίας που καθημερινά βιώνουμε, μας καλούν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή μας, καθότι αναζητούμε μέσω του φαγητού την ενέργεια που απαιτείται για να αντεπεξέλθουμε. Είναι αλήθεια, πως ελάχιστοι προλαβαίνουν να λαμβάνουν όλα τα γεύματα των απαιτούμενων διατροφικών αξιών και αρκετοί -κατ’ επέκταση- στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής. Ποια συμπληρώματα διατροφής όμως μπορούμε να εμπιστευόμαστε και σε ποιο νομικό πλαίσιο έγκειται η κυκλοφορία τους;

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της διατροφής φαίνεται να απομακρύνθηκε από την έννοια της επαρκούς διατροφής και να στράφηκε σε αυτόν της βέλτιστης διατροφής. Οι ανάγκες για δημιουργία και παραγωγή καλύτερων τροφών συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των «βιολειτουργικών τροφίμων» ή «superfoods». Πρόκειται για «τρόφιμα», που πέραν της διατροφικής αξίας, διαθέτουν συστατικά τα οποία δρουν ευεργετικά σε συγκεκριμένες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ατόμων έχει υιοθετήσει τη λήψη τους και τα έχει συμπεριλάβει στον τρόπο ζωής ως μέτρο πρόληψης έναντι των ασθενειών.

Είναι αρκετά σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η κατηγορία αυτή των προϊόντων διαφέρει από την έννοια φάρμακο, διότι ως φάρμακο χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε χημική ουσία ή προϊόν παρουσιάζει φαρμακολογικές ιδιότητες και επομένως είναι σε θέση να προκαλέσει μεταβολές σε φυσιολογικές λειτουργίες οργανικών ή βιοχημικών συστημάτων. Είναι σαφές πως τα συμπληρώματα διατροφής είναι βιομηχανικά προϊόντα. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, διατιθέμενα σε δοσιμετρικές μορφές, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας.

Στην κορυφή των συμπληρωμάτων διατροφής τοποθετείται το Ιπποφαές, που περιέχει περισσότερα από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση, ενώ προσφέρει ενέργεια, τόνωση και ευεξία. Είναι ο παγκόσμιος βασιλιάς των φυτών στα θρεπτικά συστατικά, στα τρόφιμα αλλά και κορυφαίο παγκοσμίως σε λιπαρά οξέα (Ω3, Ω6, Ω7, Ω9), βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Με λίγα, λόγια, το Ιπποφαές της Superfoods αποδεδειγμένα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος ομορφιάς χαρίζοντας λαμπερά μαλλιά, δέρμα, νύχια, ενώ συστήνεται για πρόληψη εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ακόμα και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η ιστορία πίσω από το… απόλυτο δυναμωτικό

Το απόλυτο δυναμωτικό είναι το γνωστό σε όλους μας Ιπποφαές που κρατά -στην κυριολεξία- τις ρίζες του από την αρχαιότητα, αφού αποτελεί ένα εκ των αρχαιότερων φυτών στη φύση με αρκετά είδη και υποείδη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 6 είδη και 12 υποείδη αυτόχθονα σε μια ευρεία περιοχή της Ευρώπης και της Ασίας.

Κάνοντας μία αναδρομή, μαθαίνουμε πως το Ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών. Το κοινό είδος Ιπποφαές, το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides), είναι μακράν το πιο διαδεδομένο. Η κοινή ονομασία στα αγγλικά είναι sea-buckthorn.

Αναλυτικά, πρόκειται για πολυετή, ημιάγριο και ακανθωτό θάμνο, του οποίου το ύψος μπορεί να ξεπεράσει τα 3 μέτρα και μπορεί να καλλιεργηθεί ατομικά ή ομαδικά σε μεγάλο εύρος εδαφών και κλιματολογικών συνθηκών με μικρές απαιτήσεις.

Όσον αφορά στη μορφή του, τα κλαδιά του είναι σκληρά, πυκνά και ακανθώδη, ενώ τα φύλλα του είναι λογχοειδή αργυροπράσινου χρώματος. Τα θηλυκά φυτά παράγουν πορτοκαλοκίτρινους σαρκώδεις καρπούς με διάμετρο 6–9 mm, μαλακούς, χυμώδεις και πλούσιους σε έλαια.

Έλληνες, Κινέζοι και Ινδοί, θεωρούσαν το ιπποφαές φάρμακο, που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Στην αρχαία Ελλάδα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη, καθώς σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Μεγάλος Αλέξανδρος τάιζε τα άλογα του με Ιπποφαές. Από εκεί πήρε και το όνομά του  Ίππος (άλογο) και Φάος (Φως), δηλαδή λαμπερό άλογο, ενώ ακόμα, ένας αρχαίος μύθος αναφέρει ότι ο Πήγασος (το φτερωτό άλογο) τρεφόταν με Ιπποφαές για να αποκτήσει τη δύναμη να πετάξει.

Αν και οι γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων για τις ευεργετικές ιδιότητες του ιπποφαούς χάθηκαν με το πέρασμα των αιώνων, σήμερα, το ενδιαφέρον προς το ιπποφαές αναγεννήθηκε.

Ο λόγος που το Ιπποφαές της Superfoods έχει διατηρήσει τη φήμη του τόσα χρόνια και σήμερα μας είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ, συμβαίνει διότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, εξασφαλίζει ζωτικότητα και υγεία, ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες, αυξάνει την αντοχή του οργανισμού στις ασθένειες και το άγχος και προστατεύει το νευρικό σύστημα. Η βιταμίνη Α που περιέχει, ασκεί ιδιαίτερα θετική επίδραση στα μάτια, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια ενώ τα πλούσια αποθέματά του σε βιταμίνη Ε, συμβάλλουν στη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης του οργανισμού. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην αντιοξιδωτική του δράση.

Το Ιπποφαές επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο τη ριζική απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζωτικότητα και ενέργεια. Και τα οφέλη δεν τελειώνουν εδώ, καθώς είναι το μόνο που περιέχει περισσότερα από 15 ενεργά αντιοξειδωτικό συστατικά, γεγονός που το καθιστά μία από τις κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές στον κόσμο. Η αφθονία του σε λιπαρά οξέα και αμινοξέα συντελεί στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβολισμού, βελτιστοποιεί τις καύσεις ενώ παράλληλα δημιουργεί αίσθημα κορεσμού. Χάρη στο Ιπποφαές, το δέρμα λάμπει από ομορφιά και υγεία!

Τώρα έχεις περισσότερη ενέργεια για να χαρείς με την ομάδα σου

Ομολογουμένως το γήπεδο θέλει αισιοδοξία, πάθος, τρέλα, αλλά και… φωνή και πολύ περισσότερο ενέργεια! Εντάξει, είμαστε όλοι μας κάθε μέρα στους δρόμους και με το που πατήσουμε το πόδι μας αισθανόμαστε ότι κάνουμε ένα restart από την αδρεναλίνη, όμως κάπου στο ημίχρονο «βαραίνουμε».

Υπάρχει τρόπος να δώσεις ένα φυσικό ups στον οργανισμό σου; Ναι, υπάρχει. Η λέξη είναι μία και γεμάτη σημασία: Ιπποφαές. Με το Ιπποφάες ο φίλαθλος μπορεί να χαρεί περισσότερο με την ομάδα του.

Θα σου εξηγήσω το λόγο: Το Ιπποφαές περιέχει πάνω από 190 συστατικά όπως αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ακόρεστα λιπαρά οξέα (Ωμέγα 3,6,7,9), φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονειδή.

Έτσι, εύκολα αντιλαμβάνεσαι το λόγο που αποτελεί την πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή. Ένας από τη φύση του έτοιμος συνδυασμός συστατικών που αυξάνει την αντοχή τού οργανισμού, ενισχύει την πνευματική και σωματική απόδοση, προσφέρει όλα τα οφέλη των Ω λιπαρών οξέων. Μία φυσική πηγή δύναμης και ενέργειας που σίγουρα θα γίνει το… καθημερινό σου πολυτονωτικό, δίνοντας άλλη ώθηση στον οργανισμό σου!

Τώρα, έχεις μία εικόνα για πόσα μπορεί να σου προσφέρει το Ιπποφαές. Μάλιστα, συνειρμικά, δεν είναι τυχαίο που το φυτό μοιάζει με… μικρές μπάλες του μπάσκετ. Τι λες κι εσύ;

Τι θα έτρωγε σήμερα ο Ποπάυ;

Έχεις αναλογιστεί ποτέ τι θα έτρωγε ο αγαπημένος όλων Ποπάυ, αν ο Elzie Crisler Segar τον επινοούσε σήμερα; Πρόκειται για έναν από τους λίγους πλασματικούς χαρακτήρες των κόμικς που έχει εμφανιστεί σε κόμικς, θέατρο, τηλεόραση (κινούμενα σχέδια), ραδιόφωνο, κινηματογράφο και τα τελευταία χρόνια σε βιντεοπαιχνίδια, κάνοντας διεθνή καριέρα και σίγουρα… εξοντωτική!

Η πρώτη εμφάνιση για το ατίθασο ναυτάκι με την πίπα έγινε στις 17 Ιανουαρίου του 1929 και εκείνο που έκτοτε του έδινε τη μαγική δύναμη να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία ήταν -όπως όλες μας γνωρίζουμε- το σπανάκι. Είναι όμως το σπανάκι το απόλυτο δυναμωτικό; Τα χρόνια πέρασαν και πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η υπόθεση με το σπανάκι δεν θα ήταν και πολύ… πιασάρικη. Ο Ποπάυ, αν για πρώτη φορά γνώριζε σήμερα τον κόσμο, θα έτρωγε Ιπποφάες.

Ο λόγος; Είναι ένα υψηλής διατροφικής αξίας συμπλήρωμα με πολλαπλά οφέλη, που πρωτίστως προσφέρει ενέργεια, τόνωση και ευεξία! Άλλωστε, με την υπογραφή της Superfoods, ο διάσημος ήρωας δεν θα μπορούσε να τρώει κάτι πιο αληθινά δυναμωτικό, αφού περιέχει περισσότερα από 190 βιοενεργά φυτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση.

Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αφού είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Από την άλλη, το Ιπποφαές περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (114 έως 1550 mg ανά 100 γρ.) με μέση περιεκτικότητα (695 mg ανά 100 γρ.) περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι (45 mg ανά 100 γρ.),  που το κατατάσσει στις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C!

Ταυτόχρονα είναι η πλουσιότερη πηγή Ωμέγα 7 λιπαρών οξέων στον κόσμο, αλλά και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, σελήνιο και ψευδάργυρο, που είναι απολύτως απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία.

Και επειδή κάθε μαμά (και κάθε μπαμπάς ακόμη) κρύβουν μέσα τους έναν Ποπάυ, μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου κι εσύ μία κάψουλα την ημέρα και να δεις τη διαφορά στην ενέργεια και την ευεξία που θα σου προσφέρει!

Τι έχει στην τσέπη του κάθε κασκαντέρ

Νομίζεις ακόμη πως όλοι οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ συμμετέχουν στις επικίνδυνες σκηνές οι ίδιοι; Πως λαμβάνοντας τους παχυλούς μισθούς, που πολλές φορές αγγίζουν και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για μία μόνο ταινία, και είναι οι ίδιοι που θα ρίσκαραν τη σωματική τους ακεραιότητα σε μία ριψοκίνδυνη σκηνή;

Η απάντηση είναι μονολεκτική: Όχι.

Σπάνια κάποιος από αυτούς θα μπει στη διαδικασία να συμμετάσχει σε μία τέτοια σκηνή. Εκεί είναι που εμφανίζεται ο κασκαντέρ, κάνοντας ίσως- μία από τις πιο ριψοκίνδυνες δουλειές στον κόσμο. Πώς τα καταφέρνουν όλοι τους να αντεπεξέρχονται; Πάλι η απάντηση είναι μονολεκτική: Ιπποφαές.

Ο λόγος είναι απλός: Περιέχει περισσότερα από 190 βιοενεργά φυτικά θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για αυτή την τόσο απαιτητική δουλειά;

Επιπλέον, προσφέρει ενέργεια, τόνωση και ευεξία, ενώ είναι αποδεδειγμένα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος ομορφιάς χαρίζοντας λαμπερά μαλλιά, δέρμα, νύχια. Στα συν του Ιπποφαές είναι πως συστήνεται για πρόληψη εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ακόμα και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Δράση, κίνηση, σκηνές πολέμου, να πέφτουν από πολυκατοικίες, όλα αυτά απαιτούν απίστευτη ενέργεια. Κάτι τόσο τονωτικό μπορείς να δοκιμάσεις και εσύ, από τη Superfoods, και να δεις κι εσύ πώς θα μπορείς να αντεπεξέλθεις σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Η αλήθεια είναι πως οι ανάγκες για δημιουργία και παραγωγή καλύτερων τροφών συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των «βιολειτουργικών τροφίμων» ή «superfoods». Και εκεί ακριβώς εμφανίζεται το Ιπποφαές της Superfoods!