“Τα τρία φιλιά…. Η Σταχτιά γυναίκα” είναι ένα «θεατροφίλμ» που προσπαθεί να «αγκαλιάσει» και να ενώσει με αγάπη κάποια από τα μέσα που προσφέρει το θέατρο και ο κινηματογράφος.

Μία καλλιτεχνική πρόταση από τη Σοφία Φιλιππίδου, η οποία υπογράφει την διασκευή, τα σκηνικά, τα κοστούμια καθώς και το καλλιτεχνικό μοντάζ.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το μοντάζ του υλικού από την κινηματογράφηση του έργου «Τα τρία φιλιά… Η Σταχτιά γυναίκα». Ένα ρομαντικό δράμα με συμβολικές νύξεις – πάνω στον έρωτα και την θυσία χάριν της ηδονής – σε δυο μέρη.

Το νέο μου έργο είναι ένα προϊόν που προέκυψε μετά από εργασία δυο χρόνων (πριν και μέσα στην πανδημία) κάτω από δύσκολες συνθήκες αφού κάναμε πρόβες με περιοριστικούς όρους και με όλα τα μέτρα που επέβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού (ράπιντ τεστ, εμβόλια και μάσκες).

Είναι μια αποτύπωση σε φιλμ ενός σκηνοθετημένου θεατρικού έργου, προτού πάει στο θέατρο και προτού παρασταθεί. Ένα προσωπικό μου όραμα που εμφανίστηκε μαγικά από την ανάγκη… και «ζητούσε» επιμόνως να πραγματοποιηθεί!

Έτσι, ακόμη μια φορά μετά «το θέατρο στην πλατφόρμα» που ανέβασα στο Youtube στην πρώτη καραντίνα και επιλέγοντας τα πλάνα που «θα κόψουμε και θα ράψουμε» πάλι τώρα, αντιλαμβάνομαι πως το μοντάζ είναι ένας από τους βασικότερους πρωταγωνιστές και δίνει την δυνατότητα σ’ έναν δημιουργό αφ’ ενός να «σώσει» και σε πολλές περιπτώσεις να απογειώσει το έργο. Επιπλέον καθώς εργάζομαι με πάθος πάνω στο μοντάζ και ανατρέχοντας ξανά και ξανά στις πρώτες προβολές και στην ιστορία του μοντάζ ανακαλύπτω με χαρά τα πιο απλά πράγματα: Πως από την αυλαία που άνοιγε σιγά – σιγά στο θέατρο – για να «φανερωθεί» με το φως των προβολέων ο τόπος και ο χρόνος στην αρχή μιας παράστασης –περάσαμε στο fade in και από την αυλαία που έκλεινε με ελάττωση του φωτός για την αλλαγή σκηνής, στο fade out!

Τελειώνοντας λοιπόν και μέχρι να μπορέσουμε να σας δείξουμε την δουλειά μας σε μορφή παράστασης στο θέατρο, σας καλώ στην πρεμιέρα της προβολής του έργου μας στο Black duck Athens City Museum Bistort την Δευτέρα στις 26 Ιουλίου στις 8 και 30 μ.μ.

Το εντελώς καινούργιο για μένα «έργο» που ονομάζω «θεατροφίλμ» αφού ενώνει αλχημιστικά τις δυο τέχνες, το αφιερώνω στους αδελφούς Λυμιέρ που το 1895 διοργάνωσαν την πρώτη τους κινηματογραφική προβολή στο Grand Café στο Παρίσι.

Σοφία Φιλιππίδου

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Κοστούμια, Καλλιτεχνικό μοντάζ: Σοφία Φιλιππίδου
Μουσική: Μιχάλης Βρέττας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Βασιλάκης
«Χορογραφία του φιλιού» στην Σταχτιά γυναίκα: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
Φωτογραφία: Αλέξης Ρούμμλερ
Ηχοληψία: Σοφία Σαλπιστή
Boom Operator: Χρήστος Δούρης
Colorist: Δήμητρα Πετμεζά
Οργάνωση κινηματογράφησης, τεχνικό μοντάζ: Μαριάννα Μαντά
Αφίσα: Κώστας Φωτόπουλος
Νομική σύμβουλος: Μαίρη Φραγκιαδάκη
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ με σειρά εμφάνισης: Αναστασία Ιθακησίου, Βίκυ Μαϊδάνογλου, Κωνσταντίνος Χειλάς, και η Έλενα Κωνσταντοπούλου

Το θεατροφίλμ «Τα τρία φιλιά… Η Σταχτιά γυναίκα» γυρίστηκε στο μαγαζάκι της τ3χνης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: “τ3χνη” αστική μη κερδοσκοπική εταιρία

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού