Από τις 18 μέχρι τις 21 Μαρτίου στο θέατρο Φούρνος, η Μαρίκα Κλαμπατσέα, πιανίστρια, σοπράνο και συνθέτης – με αφορμή το πέρασμά της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau – κάνει ένα σπαραχτικό μουσικό ταξίδι που διατρέχει τις πιο τραγικές μνήμες της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας ως μεταφορικό μέσο, το τραίνο.

Η καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει δικές της συνθέσεις, έργα του Kurt Weill, Gustav Mahler, Henryk Gorecki καθώς επίσης και έργα Πολωνών, Τσιγγάνων και Εβραίων συνθετών. Μια συλλογή από τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα ghetto και όχι μόνο. Θα ακουστεί επίσης σε πρώτη εκτέλεση το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.1 του Νίκου Χαριζάνου.

Την έμπνευση και τη σφραγίδα αυτής της μουσικής διαδρομής, αποτελεί το έργο του γνωστού συνθέτη Steve Reich, Different Trains, του οποίου αποσπάσματα θα ακούγονται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Το έναυσμα για το περιεχόμενο της συναυλίας αλλά και της μουσικής ερμηνείας έδωσε η ζωή της σοπράνο Fania Fenelon η οποία εργαζόταν σαν τραγουδίστρια σε cabaret το 1943 όπου το καθεστώς των Ναζί τη συνέλαβε και τη μετέφερε στο στρατόπεδο του Auschwitz.

Σαν μουσικός που ήταν την είχαν συμπεριλάβει στην ορχήστρα του στρατοπέδου και της ανέθεταν, ανάμεσα σε άλλα, να τραγουδάει αποσπάσματα από την Madamme  Butterfly

Η σοπράνο Μαρίκα Κλαμπατσέα, θα αυτοσχεδιάσει  ενώ ταυτίζεται με το πρόσωπο της Fania Fenelon  σ\’ όλη τη διάρκεια της παράστασης τραγουδώντας

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, συγκίνηση και μνήμες.