Η Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί μία έκθεση – αφιέρωμα για τους Ρομά, με αφορμή την ανακήρυξη του 2008 ως Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου.

Η έκθεση πραγματοποιείται από την Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, με τίτλο Τα Ταξίδια των Ρομά, και περιλαμβάνει φωτογραφίες του Δανού φωτογράφου Ιωακείμ Έσκιλντσεν και κείμενα της συγγραφέως Σία Ρίννε.

Οι συνολικά 100 φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν είναι αποτέλεσμα της εξάχρονης περιοδείας του φωτογράφου και της συγγραφέως σε οικισμούς και οικογένειες Ρομά, στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και την Ινδία.

Η δουλειά του Έσκιλντσεν αποτελεί μία καταγραφή της καθημερινότητας των Ρομά, με σκοπό να αναδείξει αυτή την καθημερινότητα, και όχι να εντυπωσιάσει με μία σειρά από φολκλορικές φωτογραφίες.

Μέσα από τη δουλειά του είναι εμφανές αυτό που έχει διαπιστώσει και ο ίδιος στα ταξίδια του. Οι Ρομά παρ’ όλο που ζουν διάσπαρτοι σε διάφορες χώρες, συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς χάρη στην κοινή τους πολιτιστική κληρονομιά, το κοινό ιστορικό και γλωσσικό υπόβαθρο.

Η προσωπική του επαφή και η εκφραστική του προσέγγιση στην φωτογραφία–πορτραίτο αφηγείται την ιστορία μιας μειονότητας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, με δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σκορπισμένους από την μια άκρη της ηπείρου στην άλλη.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομώνυμη έκδοση, που αποτελείται από φωτογραφικό υλικό του Ιωακείμ Έσκιλντσεν, κείμενα της συγγραφέως Σία Ρίννε, πρόλογο του συγγραφέα Günter Grass καθώς και από ένα CD με ήχους και μουσική.

Επίσης, η έκθεση πλαισιώνεται από συναυλία με Gypsy jazz, ποίηση Ρομά, αφιέρωμα ντοκυμαντέρ και ανοιχτή συζήτηση για τους Ρομά.