Το αποτέλεσμα «αδικεί τους νέους δημιουργούς, παρόλο που σε μεγάλο ποσοστό τα σχέδια των ταινιών που υποβλήθηκαν ήταν υψηλού επιπέδου, όπως αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις των Αναγνωστών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΚ. Τονίζει ακόμα πως όταν ετησίως «το σύνολο της τακτικής επιχορήγησης που αντιστοιχεί σε εγκρίσεις και προεγκρίσεις ανέρχεται σε 1.900.000 ευρώ και συμπληρώνεται κατά καιρούς από έκτακτες επιχορηγήσεις, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στερείται τη δυνατότητα ενός σταθερού και μακροχρόνιου σχεδιασμού που θα συντηρεί και θα διευρύνει την παραγωγική βάση του ελληνικού κινηματογράφου».

Η ανακοίνωση του ΕΚΚ καταλήγει: «Ευχαριστούμε τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους που μας εμπιστεύτηκαν καταθέτοντας τις προτάσεις τους και λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στον βαθμό που θα θέλαμε. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που ανακοινώνουμε σήμερα δεν ικανοποιεί το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Παραγωγής του ΕΚΚ σε σχέση πάντα με τους στόχους που έχουν τεθεί. Το ΕΚΚ οφείλει και από τον Νόμο να δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την ανάδειξη και ενίσχυση νέων ταλέντων. Σε μια θετική συγκυρία για την ελληνική ταινία μικρού μήκους, η οποία έχει πια αναγνωριστεί στα κορυφαία διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, είναι κρίμα να υπάρχουν οι περιορισμένες αυτές δυνατότητες ανάπτυξής της».

Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που προεγκρίθηκαν με συνολικό ποσό 150 χιλιάδες ευρώ.

HOPEPUNK (μυθοπλασία)
«Σε μια δυστοπική Αθήνα γεμάτη ζόμπι και εθνικιστές ταξιτζήδες, ένα ζευγάρι γυναικών παίρνει την κατάσταση στα χέρια του απάγοντας τον αρχι-ταξιτζή «Θείο» με σκοπό την παραδειγματική του τιμωρία». Σενάριο, σκηνοθεσία Βασιλική Λαζαρίδου. Ποσό χρηματοδότησης 20.000 ευρώ.

NEOROMANTICA (μυθοπλασία)
«Μια τυχαία συνάντηση σε ένα κρουαζιερόπλοιο ξυπνάει έναν πρώτο έρωτα που πατάει πάνω σε εύθραυστες παρεξηγήσεις, αρχαίους μύθους και άλυτα μυστικά». Σενάριο, σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη. Ποσό χρηματοδότησης 30.000 ευρώ.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ (ντοκιμαντέρ)
«Ένα παιδί 6 χρονών εξηγεί στους συνομήλικους του πώς είναι να συμβιώνει κάποιος με το Δώρο, το χαρισματικό μυαλό του, και τον Λύκο, το ζιζάνιο που του βάζει τρικλοποδιές». Σενάριο, σκηνοθεσία Ελισάβετ Λαλουδάκη, Massimo Pizzocaro. Ποσό χρηματοδότησης 20.000 ευρώ.

ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (μυθοπλασία)
«Σε ένα δυστοπικό μέλλον, μια ομάδα παιδιών που ζει στο δάσος, προετοιμάζει την Άλφα, ένα δεκατριάχρονο κορίτσι, για την επερχόμενη μάχη με το θηρίο του δάσους, σε ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση». Σενάριο Ζωή Σιγάλου, Μαρίνα Σιώτου. Σκηνοθεσία Νίκος Κολιούκος. Ποσό χρηματοδότησης 30.000 ευρώ.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΔΥΕΙ (μυθοπλασία)
«Ένα αγόρι οδηγείται στο να κάνει το πρώτο βήμα προς την ενηλικίωσή του μέσα από την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει με μία ηλικιωμένη γυναίκα, η εικόνα της οποίας μέχρι πρόσφατα το φόβιζε». Σενάριο, σκηνοθεσία Αστέρης Τζιώλας. Ποσό χρηματοδότησης 10.000 ευρώ

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ (μυθοπλασία)
«Ένα απόκοσμα λευκό τοπίο, ένας δρόμος σπαρμένος με κόκκαλα και ένα μυστικό που όλοι γνωρίζουν και προσπαθούν να το κρύψουν. Η ιστορία μίας κοινωνίας που βυθίζεται στο ηθικό κενό». Σενάριο, σκηνοθεσία Στέλιος Μωραϊτίδης. Ποσό χρηματοδότησης 30.000 ευρώ

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ (μυθοπλασία)
«Μια θαμώνας του ΙΚΕΑ περνάει τις μέρες της με το να φαντασιώνεται στιγμές με τους πελάτες, όταν μία μέρα εισέρχεται στη φαντασίωση της ένας άλλος μοναχικός θαμώνας από το ΙΚΕΑ του Ρέικιαβικ». Σενάριο, σκηνοθεσία Νατάσσα Ξύδη. Ποσό χρηματοδότησης 10.000 ευρώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ