Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο του Σύρος-Πολιτισμός 2014, φιλοξενεί από τις 17 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στις Αίθουσες Γ. Ρίτσου και Στ. Παναγούλη, την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο “τα στοιχειώδη”.

Η ενότητα αυτή των έργων πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (12 Δεκεμβρίου 2013 – 26 Ιανουαρίου 2014) και κατόπιν στο Cascais στην Πορτογαλλία (7 Μαρτίου – 25 Μαίου 2014). Τα μοτίβα που χρησιμοποιεί όλα αυτά τα χρόνια, η φλόγα, η ελιά, το ψωμί, είναι έντονα ρεαλιστικά αλλά με αναπάντεχο βάθος και στοχαστικότητα.

Ο Χρήστος Μποκόρος δούλεψε πάνω σε μακριά πεταμένα μαδέρια, από κατεστραμένες γέφυρες ορεινών χωριών της Ευρυτανίας, θέλοντας να συμβολίσει τη μακριά, δυσχερή πορεία του βίου μας. Πάνω στα μαδέρια ζωγράφισε ανθρώπους “κοπιώντες και πεφορτισμένους” και τα ελάχιστα απαραίτητα, “ένα πιάτο φαί, ένα ποτήρι κρασί, ένα σαπούνι για να ευπρεπιστούμε, ένα κατάλυμα, μια πόρτα ανοιχτή με το απαραίτητο φως της ελπίδας.

Γιατί όπως επισημαίνει “η γνώση του σκότους μας κάνει να αναζητούμε το φως. Τίποτα φωτεινό δεν υπάρχει από μόνο του. Ξέφωτο λέμε, ένα φωτεινό σημείο που ξαφνικά ανακαλύπτουμε σε ένα σκοτεινό δάσος. Αυτά τα ξέφωτα προσδωκώ και γι΄ αυτά εργάζομαι…”