Η παρουσίαση της έκδοσης «Τα Σινεμά της Αθήνας 1896-2013» θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουνίου στον κινηματογράφο Τριανόν, στις 7.30 μ.μ..

Θα μιλήσουν οι:

  • Σωτήρης Λαμπρόπουλος (Σχολή Κινημ/φου Σταυράκου)
  • Ελεονώρα Ορφανίδου (δημοσιογράφος ΑΘΗΝΑ 9.84)
  • Λέανδρος Σλάβης (Πολ. Μηχανικός – Συγγραφέας)
  • Θανάσης Βέμπος (Ερευνητής)
  • Μαρία Λυσικάτου (Κινηματογράφος Τριανόν)
  • Τάκης Μπαστέας (κριτικός-θεωρητικός κιν/φου)

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Άγγελος Παπαδημητρίου και στο πιάνο θα είναι οι Τίνι Σαραντέα και Γιάννης Φύσσας

Για τα βιβλία

Δύο τόμοι, χίλιες σελίδες, μία πολυετής έρευνα. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας τοποθετεί με αλφαβητική σειρά τα σινεμά της Αθήνας από το 1896 που η μεγάλη οθόνη μάγεψε τους Αθηναίους ως και το 2013. Η έρευνα απλώνεται λοιπόν σε τρεις αιώνες, αλλά δεν είναι μια απλή καταγραφή αιθουσών και ταινιών − που και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά δύσκολο σαν έργο. Αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο μια περιήγηση στο χωροχρόνο, με ηθογραφικές λεπτομέρειες, συμβάντα, ατάκες, χωροταξικά στοιχεία, ρεκλάμες από προβολές και πληθώρα ταινιών. Το έργο αυτό είναι το σημείο που, όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας «τέμνεται η λόξα για την πόλη με τη λόξα για τον κινηματογράφο».

Αλλιώς σκεφτόμασταν αυτήν την έκδοση. Λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, ο συγγραφέας Δημήτρης Φύσσας (μνήμη), έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Η συμβολή του Λέανδρου Σλάβη, η στήριξη του Σωτήρη Λαμπρόπουλου από τη σχολή κινηματογράφου Σταυράκου και η απλόχερη βοήθεια της Οικογένειας του Δημήτρη, μας επιτρέπει να παραδώσουμε αυτό το έργο στο κοινό.

Σε λίγες μέρες (11/06/2024) κυκλοφορούν οι δύο τόμοι, ενώ η παρουσίαση του βιβλίου, με τον Δημήτρη Φύσσα απόντα, αλλά παρόντα μέσα από το έργο του, θα αποτελέσει μία τιμητική εκδήλωση προς τον κινηματογράφο και την Αθήνα, όπως θα ήθελε και ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Χρύσανθος Ξάνθης: Καινούργια ζωή για την έρευνα του Δημήτρη Φύσσα «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013»
Νέα έκδοση: «Τα Σινεμά της Αθήνας 1896-2013» του Δημήτρη Φύσσα μας αποκαλύπτουν «Ιστορίες του αστικού τοπίου»