«Τα πουλιά» του Χίτσκοκ παρουσιάζονται με live soundtrack από τους Silent Move & Χάρη Λαμπράκη επιστρέφουν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Μετά την επιτυχία της πρώτης παρουσίασης στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, οι SilentMove επιστρέφουν για μια δεύτερη ατμοσφαιρική βραδιά πάνω στο ίδιο πρότζεκτ: Έχουν επιλέξει, για πρώτη φορά στην πορεία τους, να επενδύσουν μουσικά μια ομιλούσα ταινία-σταθμό του σινεμά μυστηρίου. Πρόκειται για την εμβληματική και εντελώς τρομακτική ταινία του AlfredHitchcockΤα πουλιά (“TheBirds”, 1963). Συμπαραστάτης τους επί σκηνής είναι ο σημαντικός μουσικός και αυτοσχεδιαστής Χάρης Λαμπράκης. Στην εμφάνισή τους οι τρεις μουσικοί, με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, αφαιρούν τον ήχο από την ταινία και προτείνουν τη δική τους μουσικο-ηχητική εκδοχή. Αυτοσχεδιαστική μουσική προσέγγιση σε μία από τις κλασσικά τρομακτικότερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου.

Λίγα λόγια για την ταινία


Ο Hitchcock γύρισε Τα πουλιά αμέσως μετά το Ψυχώ. Η ταινία προβλήθηκε το 1963 και η ιστορία της είναι απλή, ανοιχτή όμως σε πολλές ερμηνείες. Όλα συμβαίνουν σε μια κωμόπολη στην Βόρεια Καλιφόρνια, όταν η MelanieDaniels (TippiHedren) πάει να συναντήσει τον MitchBrener (RodTaylor). Για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα πουλιά της περιοχής αρχίζουν να γίνονται απειλητικά και να επιτίθενται στους ανθρώπους. Η ταινία εξελίσσεται δεξιοτεχνικά από τον μετρ του σασπένς Hitchcock με τη χρήση πρωτοποριακών για την εποχή οπτικών εφέ. «Τα πουλιά» είναι η μόνη ταινία στη φιλμογραφία του Hitchcock που μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία του «φανταστικού» σινεμά.

Λίγα λόγια για τους SilentMove

Οι SilentMove δημιουργήθηκαν το 2009, από τον Γιάννη Παξεβάνη και τον Βασίλη Τζαβάρα ντύνοντας μουσικά το Nosferatu του F.W. Murnau. Στη συνέχεια δούλεψαν πάνω στις ταινίες: JeannedArc του CarlTheodorDreyer, ThefallofthehouseofUsher του JeanEpstein, BattleshipPotemkin του SergeiEisenstein, UnchienAndalou του LuisBunuel, EmakBakia του ManRay, Ghostsbeforebreakfast του H. Richter κ.α. Έχουν εμφανιστεί στα φεστιβάλ: Inmutefestival (2013), DeteriorateFestivalII (2014), 1stAvantgardeguitarfestival (2015), DADA κινηματογράφος και μουσική (Δημήτρια, 2015). Έχουν συμπράξει επί σκηνής με τους μουσικούς Γιώργο Διαμαντόπουλο, Σπύρο Πολυχρονόπουλο (Spyweirdos), Σπήλιο Καστάνη, Γιώργο Κατσάνο, Ορέστη Ζαφειρόπουλο, Στέφανο Ψαραδάκη, Νίκο Κορδέλη κ.α. Έχουν συνεργαστεί με τη φωτογράφο HarunaKawanishi (χώρος Τέχνης “Ανάμεσα”) και την videoartist Ερατώ Τζαβάρα (Baumstrasse, ΚΕΤ). Επίσης, έχουν συνθέσει τη μουσική για τις παραστάσεις Και τα ψάρια βγήκαν στη στεριά να πολεμήσουν τους ανθρώπους (Θέμελης Γλυνάτσης / Atonal, Φεστιβάλ Αθηνών 2014) και Βερενίκη (Θέμελης Γλυνάτσης, Φεστιβάλ Αθηνών 2015).

 

Λίγα λόγια για τον Χάρη Λαμπράκη

Ο Χάρης Λαμπράκης είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, δεξιοτέχνης στο νέυ, με πλούσιες συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων και από το 2006 έχει σχηματίσει το συγκρότημα Χάρης Λαμπράκης Quartet.

Γιάννης Παξεβάνης : κιθάρα, loops, effects, ραδιόφωνο | Βασίλης Τζαβάρας: κιθάρα, loops, effects, τετρακάναλο κασετόφωνο, πικάπ | Χάρης Λαμπράκης : νέυ, πλήκτρα

Διάρκεια: 119 λεπτά