Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανός» το βιβλίο της Αγγελικής Κακανιάρη, το οποίο τιτλοφορείται «Τα μυστικά του βράχου».

H συγγραφέας Aγγελική Κακανιάρη παρουσίασε πριν λίγες ημέρες το μυθιστόρημα «Τα μυστικά του Βράχου». Η παρουσίαση έγινε στο πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Η συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου που αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια από τον Εκδοτικό Οίκο «Ωκεανός» (Σόλωνος 136, 106 77 Αθήνα, τηλ: 210-3829339) είπε:

«Σε αυτό το βιβλίο, επέλεξα να συνδυάσω τη φαντασία με την ιστορία, την τέχνη και το μυστήριο, με φόντο τη μαγευτική Μονεμβασιά. Είτε λουσμένη στο φως, είτε καλυμμένη με τη μαγεία της ασημένιας ομίχλης, κάτω από τις στάλες της βροχής ή στο βουερό φυσομάνημα της φύσης, το μέρος αυτό με τα πέτρινα αρχοντικά και τα μισογκρεμισμένα τείχη σε συνεπαίρνει. Φέρει πίσω της μια μακρά ιστορία αίγλης που χάνεται στο βάθος των χρόνων. Φράγκοι, Βενετοί, Τούρκοι διάβηκαν τις εισόδους της Καστροπολιτείας. Στους χρόνους του Βυζαντίου όπου έζησαν οι πρόγονοι αυτής της ιστορίας, έλαμψε με το μεγαλείο της.

Μέσα από τις γυναίκες του βιβλίου, βιώνονται αντιφατικά συναισθήματα. Οι βασικοί χαρακτήρες, οι δίδυμες αδελφές, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Γεμάτες συναισθήματα που νοιώθουμε στη καθημερινότητά μας. Ονειρεύονται, δοκιμάζονται, απογοητεύονται, προσπαθούν, επιλέγουν, διστάζουν, αγαπούν. Θαυμάζουν τον τόπο που γεννήθηκαν.

Η μία είναι μαχητής, έλκεται από τις προκλήσεις της ζωής, οδηγεί εκείνη τη μοίρα και η άλλη στέκεται συναισθηματικός θεατής στο κύλισμα του χρόνου και όσα εκείνος φέρει μαζί του. Μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής και τα χρώματα, παίζει με τις βαθύτερες έννοιες της ζωής. Το λευκό, το μαύρο, το κόκκινο, το καθ΄ ένα αποκτά το δικό του βαθύ νόημα. Ανακαλύπτει το μέλλον της στους δρόμους του γραφικού Παρισιού.

Οι δίδυμες. “Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος”. Το άλλο μας εγώ, όσα έχουμε μέσα μας. Διαφορετικές φωνές που συναντιούνται και αντιπαρατίθενται. Έχουμε και τις δύο ανάγκη. Εκφράζουν τα αντιφατικά συναισθήματά μας, τις βαθύτερες σκέψεις μας.

Ύστερα είναι και η Ισμήνη. Η γυναίκα που αγάπησε μια φορά, για μια ολόκληρη ζωή. Η μητέρα που αφιερώνεται στα παιδιά της. Η Ελίζα, συνηθισμένη να τα έχει όλα, διψά για δύναμη και αίγλη, κυνηγά το βαρύτιμο κόσμημα από το ένδοξο παρελθόν, αφήνοντας να γλιστρήσει κάθε αγάπη μέσα από τη ρότα της ζωής της.

Η μικρή Θεανώ, που μεγαλώνει με την ελπίδα για μια ζεστή αγκαλιά. H Αλκμήνη με το λευκό σημάδι στον ώμο. Ατίθαση, ελεύθερη, στη ζωή και το θάνατο, γίνεται ένα με το πνεύμα της Καστροπολιτείας την εποχή του Βυζαντίου.

Γυναίκες που συναντιούνται στο κύλισμα της ιστορίας, ενώνουν το χθες με το σήμερα, καθοδηγούν το αύριο. Δοκιμάζονται στις αξίες της ζωής: την οικογένεια, την αγάπη, την τιμιότητα και φυσικά τον έρωτα. Στο βωμό του θυσιάζονται ψυχές.

Ένας άρχοντας από το παρελθόν, δυναμικοί άνδρες στο σύγχρονο κόσμο, στέκονται στο πλευρό τους. Πίνακες ζωγραφικής και πολύτιμα πετράδια. Το μεγαλείο της τέχνης και η απληστία.

Ο βράχος κρύβει μυστικά. Κρύβει ενάντιους έρωτες. Ιστορίες στα βάθη του χρόνου. Το καλό αναπαύεται δίπλα στο κακό. Αποκοιμιούνται παρέα. Το καλό ξυπνάει νικητής.

Το τέλος του βιβλίου, για όσους το έχετε ήδη διαβάσει. αφήνει ένα ερώτημα. και την φαντασία του αναγνώστη να τον ταξιδέψει. στα βήματα που θα ακολουθήσει η μικρή Θεανώ. Γιατί η ζωή κάνει κύκλους. Καμία ανθρώπινη ιστορία δεν τελειώνει. Συνεχίζει να συντροφεύει τη σκέψη μας.

Σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι, υπήρξαν άνθρωποι που με στήριξαν, ενδιαφέρθηκαν και με ενθάρρυναν από την πρώτη στιγμή, μου έδωσαν φτερά να πετάξω. Τους ευχαριστώ και τους κρατώ στην καρδιά μου σε αυτό το σημαντικό για μένα εγχείρημα. Ευχαριστώ τα παιδιά μου γιατί αποδέχτηκαν τον «κλεμμένο» από αυτούς λιγοστό χρόνο.

Εκτιμώ ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο εκδοτικός οίκος και εύχομαι να σταθώ αντάξια των προσδοκιών του, να απολαύσω μια μακροχρόνια συνεργασία μέσα στην οικογένεια των συγγραφέων του.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς τον καθένα από εσάς που με τιμήσατε με την παρουσία σας σήμερα, καθώς και για την επιλογή σας να διαβάσετε το βιβλίο μου. Αποτελείτε την πηγή της δύναμης μου, να συνεχίσω αυτό το δύσβατο αλλά εξαιρετικό δρόμο της συγγραφής.

Αυτό που για μένα έχει αξία, δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα και η επιτυχία μόνο ενός βιβλίου. Αξία έχει να απολαμβάνουμε τη διαδρομή, να γεμίζουμε δημιουργικά το χρόνο μας, να δημιουργούμε το δικό μας συναισθηματικό απάγκιο, να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα.

Τα όνειρα δεν έχουν κόστος. Δεν υπάρχουν ασήμαντα όνειρα. Εμείς οι ίδιοι κάνουμε τις στιγμές μας να αποκτήσουν άλλη αξία».

 ***Εκδοτικός Οίκος «Ωκεανός» (Σόλωνος 136, 106 77 Αθήνα, τηλ: 210-3829339).

Τα Μυστικά του Βράχου

Μια βαριά κληρονομιά, ένα βυζαντινό αρχοντικό που δεσπόζει στο βράχο της Μονεμβασιάς, μια διαθήκη με μια ανεκτίμητη συλλογή έργων τέχνης, ένα βαρύτιμο κόσμημα από το παρελθόν κι ένα λευκό σημάδι κρίνου που επαναλαμβάνεται μέσα στα όνειρα…

Ο βράχος κρύβει μυστικά. Κρύβει ενάντιους έρωτες.

Ιστορίες στα βάθη του χρόνου.

Το καλό αναπαύεται δίπλα στο κακό, αποκοιμιέται παρέα.

Ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε βήμα…