Τα Μουσεία αλλιώς, αυτή την εβδομάδα «επισκέπτονται» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Έναν δραστήριο πολιτιστικό οργανισμό, που μπορεί να μας δώσει απαντήσεις για όλα αυτά. Κι αυτό, γιατί δεν περιορίζεται στην απλή θέαση των αντικειμένων και στην αντιμετώπισή τους ως απολιθώματα ενός μακρινού παρελθόντος αλλά εμβαθύνει στις συνθήκες που τα δημιούργησαν, διερευνά την ιστορική τους συνέχεια και αναζητεί τη σημασία τους στη σημερινή εποχή.

Ετσι στο σεμινάριο που θα δοθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου στο Fårö:

-Αναζητούμε την ερμηνεία των κυκλαδικών ειδωλίων: Ήταν γυναικεία σύμβολα, θεότητες, θεϊκές τροφοί, ψυχοπομποί, αποτροπαϊκά σύμβολα, μήπως υποκατάστατα ανθρωποθυσιών ή μήπως ήταν απλώς παιχνίδια;

-Απαντούμε στο ερώτημα …πόσο χρωματιστά ήταν τα ειδώλια;

-Γνωρίζουμε την τροφή στις Κυκλάδες το 3000 π.Χ.

-Μαθαίνουμε για το μυστήριο της Κέρου και μία από τις μεγαλύτερες αρχαιοκαπηλίες της νεώτερης εποχής

-Βρίσκουμε τις επιδράσεις της κυκλαδικής τέχνης στα έργα μεγάλων σύγχρονων δημιουργών
-Αναζητούμε τις πρώτες ονομασίες των νησιών

Κι επειδή το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν είναι μόνον …«κυκλαδικό»:

-Μαθαίνουμε την ιστορία της Κύπρου χάρη στην κυπριακή συλλογή που διαθέτει (από την Προϊστορική εποχή ως τη Βυζαντινή εποχή)

-Ερμηνεύουμε τη Γραμμική Β γραφή στα κυπριακά: ku-ri-jo

-Και μέσα από την έκθεση του μουσείου για την αρχαία ελληνική τέχνη κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, που αρχίζει από τον κόσμο των θεών και των ηρώων, περνά από το βασίλειο του Έρωτα, παρακολουθεί τις δραστηριότητες των ανθρώπων, εξερευνά τις θρησκευτικές συνήθειες και όλη τη ζωή τους.