Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παλούμπης, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Λήδα Πρωτοψάλτη. Συμμετέχουν, επίσης, οι ηθοποιοί: Νίκος Αρβανίτης, Κώστας Βασαρδάνης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Χατζόπουλος.

Το έργο είχε πρωτοπαρουσιαστεί, σε μορφή θεατρικής ανάγνωσης, το 2011-12 στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο των «Αναγνώσεων 2012». Τα «Μελίσσια» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Αλέξη Σταμάτη που ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Άλλα θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στο Θέατρο Άττις (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Αθήνας), στο Southbank Centre του Λονδίνου, στο Θέατρο Τέχνης, στο Ίδρυμα Κακογιάννης, στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας και στο Θέατρο Χώρα.

Λίγα λόγια για τα Μελίσσια

Η Αγάπη, grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι της σ’ ένα μεγάλο αρχοντικό στα Μελίσσια. Στον ίδιο χώρο εμφανίζονται ένας μυστηριώδης βοηθός που επιμελείται την αυτοβιογραφία της, τα δύο της παιδιά, ο άντρας της κόρης της και μια παράξενη, γοητευτική κοπέλα. Κάποια στιγμή ένας πίνακας πάνω από το προσκεφάλι της Αγάπης ξυπνάει παλιές πληγές.

Τι ζητάει το κάθε πρόσωπο; Ποιες είναι οι κρυφές προθέσεις του; Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Πόσο καθορίζει το παρελθόν τη μοίρα των ανθρώπων;

Με θεατρική ένταση και μέσα σε συγκρουσιακή συχνά ατμόσφαιρα, η «οικογενειακή γιορτή» εξελίσσεται απρόβλεπτα. Το δωμάτιο της Αγάπης μετατρέπεται σταδιακά από ένα σκηνικό που σιγοβράζει σε ένα θάλαμο που εκρήγνυται.

Ένα βιβλίο για τη μνήμη και το πάθος, το τραύμα και την ασθένεια, το «αίμα» της οικογένειας και την ίδια την αφήγησή του.