Στις 12 Ιουλίου του 1884 θα γεννηθεί στο Λιβόρνο της Ιταλίας ο Αμεντέο Μοντιλιάνι. Ένα αγόρι με εύθραυστη υγεία, όμορφη όψη και ανήσυχο μυαλό. Αφού περιηγηθεί στις πόλεις της Ιταλίας και γνωρίσει τη μακραίωνη καλλιτεχνική κληρονομιά της γενέτειρας του θα καταλήξει στο Παρίσι, όπου και θα συνδεθεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της εικαστικής πρωτοπορίας. Ανένταχτος, παράδοξος, μοναχικός, εκκεντρικός, αλκοολικός, αριστοκρατικός μα συνάμα ξεπεσμένος, ο Μοντιλιάνι θα αφήσει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στην Ιστορία της Τέχνης. Ανάμεσα σε καλλιτεχνικά σαλόνια και κατειλημμένα κτήρια, τριγυρισμένος από διανοούμενους και πόρνες, περιπλανώμενος μεταξύ Μονμάρτης και Μονπαρνάς, ακροβατώντας μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής, ο Αμεντέο, στην εξαιρετικά σύντομη ζωή του δε θα γνωρίσει ποτέ την καλλιτεχνική καταξίωση.

Το ιδιαίτερο του εικαστικό ιδίωμα θα βρει την εκπλήρωση του στα μοναδικά του πορτρέτα, αρκετά ανδρικά, αλλά κυρίως γυναικεία. Αυτά τα κορίτσια του Μοντιλιάνι, άλλοτε γυμνά και άλλοτε όχι, με τα μεγάλα κενά μελαγχολικά τους μάτια, τους ραδινούς κυλινδρικούς λαιμούς και τις μακρόστενες μύτες, αποτελούν συγκινητικές αποτυπώσεις μια αφαιρετικής ψυχογραφίας, της οποίας η ένταση συνεχίζει ακόμα και σήμερα να στοιχειώνει τον θεατή. Ο θάνατος του στις 24 Ιανουαρίου 1920 αποτελεί μόνο το μισό μέρος μιας ανείπωτης τραγωδίας που θα ολοκληρωθεί μια μέρα μετά, όταν η μούσα και γυναίκα του, μητέρα της κόρης του και έγκυος στον ένατο μήνα, Ζαν Εμπυτέρν θα σαλτάρει από τον πέμπτο όροφο του πατρικού της σπιτιού σε ηλικία είκοσι ενός ετών, ακολουθώντας στον τάφο τον αγαπημένο της Αμεντέο.

Τη ζωή, το έργο και τα μελαγχολικά κορίτσια του Αμεντέο Μοντιλιάνι θα προσπαθήσουμε με την πυκνή αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου να προσεγγίσουμε την Τετάρτη 26 Μαΐου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.