Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, μετά την επιτυχία των προηγούμενων ετών, συνδιοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από 4 έως 7 Μαΐου, ένα αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» και το ενδιαφέρον μας έχει ήδη στραφεί σε όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Τεχνόπολη. Παρακάτω, οι 5 από τους (πολύ περισσότερους) λόγους που θα είμαστε και πάλι εκεί.

«4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη – Πρώτη επίσημη προβολή στην Ελλάδα

Το δημιούργημα της Δάφνης Ματζιαράκη ήταν υποψήφιο στα φετινά Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και έχει λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και το βραβείο της πλατφόρμας Vimeo για το καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Πέραν του ότι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη μοναδική αυτή δουλειά, η σκηνοθέτης, μετά την προβολή της, θα συνομιλήσει μαζί μας μέσω skype και σίγουρα όλα όσα θα συζητηθούν θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

*Παρασκευή 5 Μαΐου, 20.30

EXODUS (ΕΞΟΔΟΣ)

Στο πλαίσιο του περσινού φεστιβάλ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ 2016, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργάνωσε το «EXODUS», ένα εργαστήρι για νέους ντοκιμαντερίστες με θέμα την πρόσφατη κρίση των προσφύγων.

Το Εργαστήρι «EXODUS», συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα MEDIA και η παραγωγή των 5 ταινιών μικρού μήκους υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου είναι τα πέντε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, οι πέντε προσωπικές ματιές, που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε φέτος: Open Borderes / Μάνος Κανδανολέων, Αλί & Σοράγια / Άννα Αντωνοπούλου, Η Επιστροφή / Γιώργος Δέτσης, Οι Λέξεις του Νιάζ / Φανή Μπίτου, Προσωρινά / Μαρία Παπαγεωργίου.

*Σάββατο 6 Μαΐου, 17.00

Ημερίδα – Ντοκιμαντέρ και Τηλεόραση

Σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που αλλάζει ραγδαία, η ΕΕΝ (Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ) αναζητά την καινούργια θέση του δημιουργικού ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Μετά από την πολυαναμενόμενη εισαγωγή του Paul Pauwels, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ, θα πάρουν το λόγο υπεύθυνοι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, της CosmoteTV, της Nova, του Καναλιού της Βουλής και του Ελληνικού Κέντρου Κιν/φου. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παρουσιαστούν και εγχειρήματα ντοκιμαντεριστών που αντιμετωπίζουν με πρωτότυπο τρόπο τη σχέση τους με την τηλεόραση.

*Κυριακή 7 Μαΐου, 10.00-16.00

Ειδικό αφιέρωμα στο Ντοκιμαντέρ της Ουγγαρίας

Ένα αφιέρωμα που αξίζει να μη το χάσει κανείς μας. Πρόκειται για μία επιλογή προβολών που θα φέρει μπροστά στα μάτια μας αριστουργήματα Ούγγρων δημιουργών τα οποία θα μας οδηγήσουν στην πραγματικότητα μιας άλλης χώρας και θα ανοίξουν τους ορίζοντές μας ακόμα περισσότερο.

*Πέμπτη 4 Μαΐου, 20.45 / «Another Hungary» (50’), 2013 / Σκηνοθεσία Dénes Nagy
*Παρασκευή 5 Μαΐου, 21:30 / «Overdose – Run for a Dream» (73’), 2013 / Σκηνοθεσία Gabor Ferenczi
*Σάββατο 6 Μαΐου, 21.00 / «Superior Orders» (50’), 2013 / Σκηνοθεσία Viktor Oszkar Nagy, Andras Petrik
*Σάββατο 6 Μαΐου, 22.00 / «East West Passage» (52’), 2010 / Σκηνοθεσία Gábor Zsigmond Papp

Master Class – «Τείχη ή Γέφυρες»

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και να κεντρίσει πραγματικά το ενδιαφέρον μας και ένα μοναδικό Master Class με καλεσμένους τους Ούγγρους, Gabor Ferenczy και GülTogay, σκηνοθέτης και παραγωγός, αντίστοιχα, της ταινίας OVERDOSE. Αναμένεται να μιλήσουν τόσο για την ταινία τους όσο και για το πώς οι Ούγγροι ντοκιμαντερίστες μπορούν να αντιμετωπίσουν το δίλημμα «Τείχη ή Γέφυρες» που διχάζει τη χώρα τους.
***Το Master Class θα λειτουργήσει ως εισαγωγή του φετινού εργαστηρίου δημιουργικού ντοκιμαντέρ της ΕΕΝ «Τείχη ή Γέφυρες» το οποίο θα γίνει στη συνέχεια σε 2 φάσεις τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο 2017.

*Σάββατο 6 Μαΐου, 13.00-16.00

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ μας δίνει πλήθος ταινιών και πλήθος λόγων να στρέψουμε το βλέμμα μας και να επιταχύνουμε το βήμα μας προς στην Τεχνόπολη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, αλλά και πληροφορίες για τις ταινίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.