Με κύριο άξονα την πολυπρισματική πραγματικότητα και τις απεριόριστες ερμηνείες που αυτή μπορεί να έχει, ο Vicente Alfonso μας παρουσιάζει στο βραβευμένο του μυθιστόρημα μια εθιστική ιστορία γεμάτη από μυστήριο, αγωνία και έντονους χαρακτήρες.

Λίγα λόγια το βιβλίο

Έκπληκτος από τη σοβαρότητα των κατηγοριών εναντίον του ασθενή του Ρώμου Αγιάλα, ο ψυχολόγος Αλμπέρτο Αλμπόρες δέχεται να αποτελέσει μέρος μιας ομάδας που θα υπερασπιστεί την αθωότητα του νεαρού. Όσο περνά ο καιρός, η πραγματικότητα παρουσιάζει όλο και περισσότερα ανησυχητικά γεγονότα σχετικά με το παρελθόν του Ρώμου, και ο γιατρός Αλμπόρες καλείται ν’ αποφασίσει αν οι μονόλογοί του είναι απλές φαντασιώσεις ή ομολογίες αποτρόπαιων εγκλημάτων…

Πόσα ψέματα και αλήθειες υπάρχουν στις ιστορίες που αφηγείται ο Ρώμος στον ψυχολόγο του; Κάτω από ποιες συνθήκες πέθανε η μητέρα του Ρώμου και γιατί κάποιοι προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη της; Είναι δυνατόν να δολοφονηθεί ένας άνθρωπος σε κάποιο μπαρ χωρίς κανείς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του δράστη; Ήταν ο Ρώμος ή μήπως ο δίδυμος αδερφός του, ο Ρωμύλος; Γιατί ο τάφος της μητέρας των διδύμων είναι άδειος;

Οι έρευνες για την επίλυση αυτών των μυστηρίων θα ανασυνθέσουν την ιστορία της οικογένειας Αγιάλα και θα δείξουν πως κάθε πραγματικότητα μπορεί να έχει απεριόριστες ερμηνείες.

Κριτικές:

Δεν ήταν αποκλειστικό χάρισμα του Julio Cortázar το παιχνίδι με τον αναγνώστη· ο Vicente Alfonso τα καταφέρνει εξίσου καλά μ’ αυτή την υπέροχη ιστορία.
Revista 360°

Ένα μυθιστόρημα με άφθονο μυστήριο και αγωνία που συναρπάζει από τις πρώτες σελίδες. Ένα απολαυστικό σκηνικό για κάθε αναγνώστη.
El Siglo de Torreόn

Ο Vicente Alfonso δεν περιορίζεται μόνο στο κυνήγι του δολοφόνου, υπάρχει κάτι πιο δυνατό: η ιστορία των δύο αδελφών, το αγνοούμενο κορίτσι, ο μάγος, ο δημοσιογράφος, ο πατέρας των διδύμων… όλοι τους αναλαμβάνουν να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο σ’ ένα βιβλίο με κύριο θέμα του την αναζήτηση της ταυτότητας.
Υaconic

Η αδιάκοπη αγωνία που νιώθει ο αναγνώστης θυμίζει την τηλεοπτική σειρά True Detective. Αξιοθαύμαστο είναι το ότι καθ’ όλη την αφήγηση υπάρχει ένα διαρκές παιχνίδι μεταξύ κυνηγού και κυνηγημένου…
Crítica

Ο συγγραφέας

Ο Vicente Alfonso (Βισέντε Αλφόνσο) γεννήθηκε στο Τορεόν του Μεξικού το 1977, από οικογένεια μεταλλωρύχων. Φοίτησε σε ιησουίτικο σχολείο για δεκατρία χρόνια.

Εκτός από τα Λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου, που κέρδισε το Διεθνές βραβείο μυθιστορήματος Sor Juana Inés de la Cruz το 2014, έχει γράψει το Partitura para mujer muerta (Εθνικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας), το Contar las noches (Εθνικό βραβείο διηγήματος Marίa Luisa Puga) και το El sίndrome de Esquilo.

Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος για τα Μεξικάνικα Γράμματα δύο φορές, του Ταμείου για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες της Κοαουίλα τρεις φορές, καθώς και του προγράμματος για διαμονή στο εξωτερικό του Εθνικού Ταμείου για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες.

Ο μεξικανός συγγραφέας Vicente Leñero (Βισέντε Λενιέρο) τον χαρακτήρισε ως εξής: «Είναι συγγραφέας υψηλών προδιαγραφών. Από τώρα και στο εξής είναι απαραίτητο να τον παρακολουθήσουμε και να τον ακολουθήσουμε. Είναι ένας σπουδαίος μυθιστοριογράφος».