Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Κωστή Παπαϊωάννου, που φέρει τον τίτλο “Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής: Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας”.

Το βιβλίο:
«Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετούν έτσι, αλλά είναι καθαρά χέρια. Δεν είναι βρόμικα, δεν έχουν κλέψει».
Όταν ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής είπε αυτά τα λόγια χαιρετώντας φασιστικά, όλοι στάθηκαν στην απροσχημάτιστη παραδοχή της φασιστικής του ταυτότητας. Λίγοι επισήμαναν πως το «ακόμα και φασίστες ή νεοναζί, αλλά πάντως καθαροί και έντιμοι» αποτελεί κεντρικό άξονα επικοινωνίας της Χρυσής Αυγής. Η καθαρότητα αποτελεί κομβικό σημείο στην πρόσληψη του ναζιστικού φαινομένου γενικά, και του ελληνικού νεοναζισμού ειδικά∙ διατρέχει κάθε πτυχή του λόγου και της πράξης του.

Το βιβλίο αυτό εξετάζει: τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής ως «εθνικού απολυμαντικού», παρακολουθώντας την εκρηκτική πορεία ανόδου μέχρι τις συλλήψεις του αρχηγού και στελεχών της∙ την καθολική επέκταση του νεοναζισμού που επιχειρεί να μην αφήσει καμιά γωνιά του δημόσιου βίου ανέλεγκτη και «ύποπτα ακάθαρτη»∙ τα επικίνδυνα «λοιμώδη νοσήματα» στην εκπαίδευση, την τέχνη, τη διανόηση∙ τους στόχους της εκκαθάρισης και τη βίαιη τελετουργία των ταγμάτων εφόδου∙ την ώσμωση των νεοναζί με την αστυνομία∙ την επέκταση στον δημόσιο χώρο με πρακτικές Μαφίας. Με λίγα λόγια, σκιαγραφείται ο διάχυτος εκφασισμός του κοινωνικού σώματος και η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας  από μέλη του πολιτικού προσωπικού.

Απόσπασμα από το βιβλίο
«Όσοι σήμερα μιλάνε μόνο για το ξεχαρβάλωμα και όχι για τη δημοκρατία κλείνουν το μάτι στους ηττημένους της Μεταπολίτευσης του 1974. Στον βαθμό που μπορεί η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) να θεωρηθεί προνομιακός εκφραστής των ηττημένων, ακολουθεί την τακτική της “επαγωγικής κλιμάκωσης”: εκμεταλλεύεται την κρίση της ώριμης Μεταπολίτευσης για να καταγγείλει τη Μεταπολίτευση, εκμεταλλεύεται τα πολλά τρωτά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας για να καταγγείλει τη δημοκρατία. Συστηματικά παρουσιάζεται η δημοκρατία ως εστία εγγενούς διαφθοράς και ανομίας. Εκεί εμφιλοχωρεί στον λόγο περί κάθαρσης το αίτημα κατάργησης των “κεκτημένων της δημοκρατίας”. Μαζί δηλαδή με την καταπολέμηση της διαφθοράς θα έρθει και η ακύρωση των “δικαιωμάτων” (πάντα εντός εισαγωγικών τα “δικαιώματα” στον ακροδεξιό λόγο). Αυτά τα “δικαιώματα” αντιδιαστέλλονται προς τα δικαιώματα των Ελλήνων που κανείς δεν τα φροντίζει».

 

Βιογραφικό
Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2006 και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Συμμετείχε στην ίδρυση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και διατηρεί το μπλογκ www.antiphono.wordpress.com. Εργάζεται ως φιλόλογος στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής.