Την Πέμπτη 2 Ιουλίου ξεκινάει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης η έκθεση ”Τα Καλύτερα 2015”. Πρόκειται για μια επιλογή των καλύτερων έργων που εκτέθηκαν την περίοδο αυτή.

Ο Γιάννης Κονταράτος θα παρουσιάσει έργα μεγάλων διαστάσεων με λάδι που απεικονίζουν καμπυλόμορφους σχηματισμούς και οι οποίοι παραπέμπουν σε πάσχοντα ανθρώπινα μέλη ή σώματα. Η συνθετική λιτότητα, η εμμονή στη συμμετρία, η έντονη σχηματοποίηση και η αφαιρετικότητα συνδυάζονται με περιγραφικές λεπτομέρειες που με την υπαινικτικότητά τους νοηματοδοτούν τις μορφές και εντείνουν τη σωματικότητα τους.

Η Έλλη Κουτσουκέλλη θα παρουσιάσει έργα με μελάνι σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων που έχουν σαν θεματική αφετηρία όψεις και εσωτερικά ιστορικών κτιρίων καθώς και ασπρόμαυρα έργα με κάρβουνο τα οποία κινούνται ανάμεσα στην αναπαράσταση και το ανεικονικό. Όπως γράφει η Ελισάβετ Πλέσσα, «Το μελάνι στα έργα αυτά χρησιμοποιείται με το βάρος του λαδιού, σε συμπαγείς πάστες που αναδεικνύουν τα ίχνη μιας χειρονομιακής ζωγραφικής. Το άσπρο του χαρτιού, το μοναδικό φόντο των συνθέσεων αυτών, υποδύεται ένα απόλυτο φως που μπαινοβγαίνει αμείλικτο στα χαλάσματα ναών και σπιτιών και τα εξαϋλώνει προβάλλοντας στις μαύρες επιφάνειές τους τη δύναμη μιας μετέωρης ομορφιάς».

«Μια neo-pop αφήγηση διακρίνει το έργο του Κώστα Τσικνή», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Απ. Αρτινός: «Eγγραφές που εξαντλούν και εξαντλούνται στην επιφάνεια της εικόνας τους. Ζωγραφικές χειρονομίες που καταλαμβάνουν τον χώρο και χωροθετούν τα σημεία τους. Στη ζωγραφική επιφάνεια του Τσικνή αυτό που κατατίθεται είναι η επαναληπτικότητα των στιγμών και η συνάρθρωσή τους στην ολογραμματική σαγήνη μιας μαγικής εικόνας».

Φωτό: Γιάννης Κονταράτος, Χωρίς τίτλο, 2014, ξυλοχρώματα σε χαρτόνι, 71 x 71 εκ