Η StraDa Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 23 Ιουνίου 2016 την ταινία Τα Φτερά του Έρωτα (Wings of Desire) σε σκηνοθεσία του Wim Wenders, σε αποκατεστημένη έκδοση (Remastered).

Σύνοψη

Φύλακες- άγγελοι, περιπλανιούνται στο Βερολίνο αόρατοι, ακούν τις σκέψεις των θνητών και προσπαθούν να τους παρηγορήσουν. Ένας από αυτούς, ο Ντάμιελ, ερωτεύεται μια όμορφη ακροβάτισσα και αποφασίζει να ‘εκπέσει’ και να γίνει θνητός, για να ζήσουν μαζί. Ο Πίτερ Φόλκ (παίζοντας τον εαυτό του), τον βοηθά στην ‘μεταμόρφωσή’ του, δείχνοντάς του τις μικρές χαρές της ζωής. Η αφήγηση της ταινίας είναι από την οπτική των αγγέλων, οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρα. Όταν πια ο Ντάμιελ γίνεται άνθρωπος αποκαλύπτεται στα μάτια του, ο έγχρωμος κόσμος. Ωστόσο, ο Ντάμιελ, θα αφήσει πίσω του τον παλιό του φίλο και άγγελο Κάσιελ και τον Χόμερ, τον ‘αφηγητή της ιστορίας της ανθρωπότητας’.

Για την ταινία

Ο Βιμ Βέντερς επιθυμώντας να γυρίσει μια ταινία για και στο Βερολίνο, δημιουργεί Τα Φτερά του Ερώτα, η οποία αποτελεί την πρώτη του γερμανική ταινία, μετά από οκτώ χρόνια στην Αμερική. Μία ιστορία για τον έρωτα, την επιθυμία και την αθωότητα, για τη ζωή που ονειρευόμαστε και τη ζωή που ζούμε.

Η ταινία είναι επηρεασμένη από την ποίηση του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και όπως σημειώνεται στους τίτλους τέλους, είναι «αφιερωμένη σε όλους τους πρώην αγγέλους, αλλά κυρίως στους Γιασουζίρο (Όζου), Φρανσουά (Τρυφώ) και Αντρέι (Ταρκόφσκι)».

Το 1998 γυρίστηκε το αμερικάνικο ριμέικ με τίτλο ‘Η Πόλη των Αγγέλων’, με πρωταγωνιστές τον Νίκολας Κέιτζ και την Μεγκ Ράιαν.

Βραβεία- Συμμετοχές:

Βραβείο Σκηνοθεσίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 1987

Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βαυαρικά Βραβεία 1987

Βραβείο Σκηνοθεσίας και Β’ Ανδρικού Ρόλου, Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 1988

Χρυσό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Γερμανικά Βραβεία 1988

Υποψήφια για Βραβείο BAFTA Καλύτερης μη αγγλόφωνης Ταινίας, Βραβεία BAFTA 1989

Υποψήφια για Σεζάρ, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβεία Σεζάρ 1988

Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου, Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 1988

Βραβείο Κοινού Καλύτερης ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάο Πάολο 1988

Στοιχεία ταινίας:

Σκηνοθεσία: Wim Wenders

Σενάριο:  Wim Wenders, Peter Handke, Richard Reitinger

Παίζουν:  Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk

Διάρκεια: 128 λεπτά

Χώρα: West Germany/France

Γλώσσα: Γερμανικά

Έτος: 1987